Tijgermuggen duiken steeds vaker op in Vlaanderen. Vorig jaar werden ze al in 15 Vlaamse gemeentes aangetroffen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2022. Tijgermuggen zijn agressiever dan inheemse muggen en ze kunnen bovendien op termijn een aantal tropische ziekten zoals dengue verspreiden. Om de verspreiding van tijgermuggen in Vlaanderen te vertragen, roept het Departement Zorg op om tijgermuggen te melden, op terras en in de tuin de aangroei van muggen te bemoeilijken en attent te zijn geen tijgermuggen te vervoeren in de auto.

Tijgermuggen zijn gitzwart met witte strepen op lijf en poten, ze zijn nauwelijks een halve centimeter groot. Het zijn zeer agressieve bijters en ze zijn overdag actief, in tegenstelling tot de gekende inheemse steekmuggen. Heel wat mensen reageren sterker of allergisch op beten van de tijgermug. Je kan een foto van een tijgermug vinden op de website https://muggensurveillance.be/tijgermug.

Tijgermuggen kunnen bovendien een aantal tropische ziekten, als dengue en chikungunya overdragen. Jaarlijks keren enkele honderden reizigers met zulke ziekten terug naar huis. Als een tijgermug een zieke persoon bijt, kan de mug bij een volgende bloedmaaltijd de ziekte overdragen naar een andere gezonde persoon. Gelukkig is de kans op overdracht in België momenteel nog erg klein. Het is wel belangrijk om de mug te bestrijden en zo overwintering en het aantal muggen te beperken. 

Iedereen kan daartoe bijdragen:

  • Meld tijgermuggen: Neem een foto en meld dit op de website muggensurveillance of via de app Muggen Surveillance. Door tijgermuggen te melden, kunnen ze bestreden worden.
  • Verwijder broedplaatsen: tijgermuggen broeden in water. Een plantenschaal met een beetje water, een regenton of een emmer in de tuin zijn perfecte broedplaatsen.
    • Geef nu nog alle potten, schalen, de regenton en dakgoot een stevige schrobbeurt. De tijgermug overwintert als ei op de wanden net boven het wateroppervlak. 
    • Dek regentonnen af met een muggengaas. 
    • Maak er een gewoonte van om het water in plantenschalen, potten, emmers of gieters wekelijks te verversen. Giet dat water uit op je gazon niet in het rioolputje. Tijgermuglarven overleven in rioolwater maar gaan dood zonder water. 
  • Zorg voor muggeneters in de tuin: kikkers, salamanders, waterkevers, (gier)zwaluwen, vleermuizen, libellen, wespen en waterjuffers eten (tijger)muggen. Met een juiste tuininrichting krijgen deze muggeneters een plaats. Vermijd gifstoffen zoals het gebruik van pesticiden in de tuin waardoor deze muggeneters verjaagd worden.
  • Geef de tijgermug geen lift. Tijgermuggen zijn actieve jagers, ze volgen mensen tot in de wagen of truck. Zo komen ze ook hier, zelfs vanuit Zuid-Frankrijk.  

Valerie Weekers, woordvoerder Departement Zorg: “De tijgermug helemaal buitenhouden in Vlaanderen is onmogelijk, maar we kunnen de komst en verspreiding wel zoveel mogelijk vertragen met juiste monitoring, bestrijding en preventie zoals het wegnemen van broedplaatsen. In gemeentes met kleine populaties kunnen we de aantallen nog beperken door alle preventieve acties goed en tijdig uit te voeren. En voor het water dat niet verwijderd kan worden, kan er waar nodig een biologisch, larven dodend middel, ingezet worden.”    

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief