Cebam Verschenen op 07/11/2014

Door u gekozen

Iedere week pikken we een item uit de rubriek 'Kies een onderwerp', waar lezers zelf suggesties kunnen doen of suggesties naar boven stemmen. Vandaag nemen we de veenbessensiroop onder de loep.

Factcheck

Veenbessen, zowel onder de vorm van siroop als onder de vorm van tabletten, hebben geen aangetoond effect op het voorkomen of het verloop van blaasinfecties. Als behandeling moeten veenbessen zeker niet gebruikt worden, omdat het gevaar bestaat voor opstijgende infecties, wanneer niet correct behandeld wordt.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Zoek je in Google informatie over 'veenbessensiroop', dan bekom je 44.500 hits. Tik je 'cranberry syrup' in, dan zijn het er bijna 9 miljoen. Kennelijk een onderwerp dat niet alleen de lezers van Gezondheid en Wetenschap boeit.

Wie snel een betrouwbaar antwoord wil op een medische vraag, kan best eerst te rade gaan bij de hoogstaande wetenschappelijke bron Cochrane Collaboration (http://www.cochrane.org/cochrane-reviews). Tik je daar in de zoekrobot het Engelse cranberries in, dan krijg je 7 hits. Je vindt er een onderzoek uit 2012 dat handelt over het voorkomen (preventie) van urineweginfecties en een uit 2010 dat gaat over de behandeling van urineweginfecties.

Bron

(1) http://www.gezondheidenwetenschap.be/onderwerpen

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Veenbessen voor de behandeling van urineweginfecties

De Cochrane onderzoekers zochten zorgvuldig naar wetenschappelijke studies die de doeltreffendheid van veenbessen bij de behandeling van urineweginfecties bestudeerden. In een volgende stap beoordeelden zij de wetenschappelijke kwaliteit van elke studie. Dit doen ze om te oordelen of het gerapporteerde effect van de veenbessen betrouwbaar (geloofwaardig) is. Zij kwamen echter tot de vaststelling dat geen enkele studie aan de gestelde kwaliteitsnormen voldeed. Hun besluit is dat er geen goede studies zijn die aantonen dat veenbessen doetreffend zijn voor de behandeling van urineweginfecties.

Veenbessen ter voorkoming van urineweginfecties

De Cochrane onderzoekers vonden 24 studies over het gebruik van veenbessen voor de preventie van urineweginfecties. In sommige studies werd veenbessensiroop getest, in andere ging het om tabletten op basis van veenbessen. Over het algemeen deden veenbessen het niet beter dan water. Ook in meer specifieke omstandigheden, zoals bij zwangere vrouwen, kinderen, bejaarden of mensen die zeer gevoelig zijn aan urineweginfecties, bleken de veenbessen niet doeltreffend.

Dezelfde onderzoekers hadden reeds in 1998 een gelijkaardig onderzoek verricht. Toen was het besluit dat veenbessen mogelijk wel nuttig zijn ter voorkoming van urineweginfecties, met name bij vrouwen die vaak urineweginfecties hadden. De afgelopen jaren verschenen evenwel meerdere nieuwe studies die dit tegenspraken, zodat men de stelling van 1998 wel moest herzien.

Er zijn andere methodes om de kans op terugkerende blaasinfecties te verminderen die wel effectief zijn, zoals veel drinken, de plas niet uitstellen en spoedig na het vrijen gaan plassen.

Conclusie

Veenbessen, zowel onder de vorm van siroop als onder de vorm van tabletten, hebben geen aangetoond effect op het voorkomen of het verloop van blaasinfecties. Als behandeling moeten veenbessen zeker niet gebruikt worden, omdat het gevaar bestaat voor opstijgende infecties, wanneer niet correct behandeld wordt.

Referenties


Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief