11 mei
2018

Een kritische analyse van gezondheidsberichten in de media

Is het HPV-vaccin veilig en efficiënt?

foto bij artikel Is het HPV-vaccin veilig en efficiënt?

In het nieuws

Het HPV-vaccin, dat jonge meisjes krijgen om baarmoederhalskanker te voorkomen, krijgt 10 op 10 van een internationale onderzoeksgroep onder leiding van Belgische wetenschappers.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het gaat om een goed uitgevoerd systematisch literatuuronderzoek waarin alle placebogecontroleerde studies met betrekking tot het HPV-vaccin (humaan papillomavirus) werden samengebracht, onder leiding van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid en de Universiteit Antwerpen (1). Het overzichtsonderzoek had betrekking op 73.428 meisjes en vrouwen, tussen 15 en 26 jaar oud die al dan niet gevaccineerd werden met het HPV-vaccin. Dit vaccin wordt in de meeste landen aanbevolen aan jonge meisjes van 12 jaar (2 prikken met 6 maanden interval). Het schakelt de virusstammen HPV16 en HPV18 uit, die beide ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Wie besmet raakt, doorgaans via seksueel contact, geneest spontaan zonder symptomen of ontwikkelt voorstadia van baarmoederhalskanker in verschillende gradaties van ernst (CIN-graad 2 en CIN-graad 3) en ten slotte baarmoederhalskanker. Meisjes vaccineren vooraleer ze seksueel actief zijn, vermindert alle voorstadia van baarmoederhalskanker veroorzaakt door HPV16 en HPV18 met 99% (van 164 gevallen per 10.000 tot 2 per 10.000). Voorstadia van kanker veroorzaakt door alle HPV-virussen (sommige andere stammen kunnen een zeldzame keer ook baarmoederhalskanker veroorzaken) verminderen met 63% (CIN-graad 2) en 79% (CIN-graad 3) bij gevaccineerde meisjes. Vaccinatie van seksueel actieve jonge vrouwen (< 26 jaar) is duidelijk minder efficiënt, wat erop wijst dat het vaccin vooral aanslaat vooraleer men seksueel actief is en de kans op een HPV-besmetting erg klein is.

De wetenschappers onderzochten ook de veiligheid van het vaccin. Ze vonden geen noemenswaardige nevenwerkingen en geen verhoogd risico op miskramen bij zwangerschap.

Bron

(1) Arbyn M, Xu L, Simeons C, et al. Prophylactic vaccination against human papillomaviruses to prevent cervical cancer and its precursorsCochrane Database of Systematic Reviews. Published online May 9 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is een zeer goed uitgevoerde studie (Cochrane), met veel gegevens en placebogecontroleerd. De daling in voorstadia van baarmoederhalskanker is spectaculair in de gevaccineerde groep jonge meisjes. Of HPV-vaccinatie zal leiden tot minder sterfte door baarmoederhalskanker, zal de toekomst moeten bevestigen. Dit is niet onderzocht, omdat het nog te vroeg is: het HPV-vaccin is nog geen 10 jaar op de markt.

HPV-infecties komen zeer vaak voor: bij 4 op 5 personen. De meeste infecties genezen spontaan, maar een enkele keer blijft het virus sluimeren en ontstaat baarmoederhalskanker. Per jaar zijn er 350 nieuwe gevallen in België.

Dankzij regelmatige uitstrijkjes (om de 3 jaar) kun je de voorstadia van baarmoederhalskanker in 85 tot 95% van de gevallen vroegtijdig opsporen en behandelen (chirurgisch verwijderen). Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker nodigt vrouwen tussen 25 en 64 jaar driejaarlijks uit voor een uitstrijkje bij de huisarts of gynaecoloog.

Conclusie

Nieuw goed uitgevoerd onderzoek over HPV-vaccinatie is zeer geruststellend: dit vaccin is niet alleen veilig, maar ook uitermate efficiënt bij jonge meisjes wanneer het wordt toegediend vooraleer ze seksueel actief zijn (aangeboden in het 1ste jaar middelbaar onderwijs aan alle meisjes).


Gerelateerde richtlijnen


Referenties

https://www.nhs.uk/news/cancer/hpv-vaccine-safe-and-effective-says-review/
Meer info: http://www.laatjevaccineren.be/


klokje bij datum van publicatie verschenen op 11/05/2018 | Cebam

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief