12 feb
2015

Is fruitsap gezonder dan frisdrank?

foto bij artikel Is fruitsap gezonder dan frisdrank?

In het nieuws

De discussie over het al dan niet verbieden van frisdrankautomaten op middelbare scholen laaide deze week weer op. Fruitsap wordt vaak als gezond alternatief aangeboden aan kinderen. Terecht?

Waar komt dit nieuws vandaan?

Volgens een recente aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moeten we de consumptie van gesuikerde drank zo veel mogelijk beperken, want studies tonen aan dat er een verband bestaat tussen het drinken van gesuikerde dranken en overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen (1).

Bij gesuikerde drank denken velen spontaan aan frisdrank. De discussie over het al dan niet verbieden van drankautomaten op middelbare scholen, daar geplaatst door 's werelds grootste frisdrankproducent, is weer actueel. Volgens de enen moeten de automaten verboden worden, want 'je moet de kat niet bij de melk zetten', in dit geval frisdrank. Anderen, waaronder Minister van Onderwijs Hilde Crevits, stellen dat leerlingen pas leren omgaan met frisdrank door ermee geconfronteerd te worden: als je de automaten verbiedt, riskeer je bij tieners een omgekeerd effect. Drankautomaten bevatten wel vaker water en fruitsap, zogenaamd als gezondere alternatieven. Voor water klopt dat zonder twijfel, maar wat fruitsap betreft, zelfs de ongezoete versgeperste versie, gaat die redenering helaas niet op.

Bron

(1) http://www.nhs.uk/news/2014/03March/Pages/WHO-says-halving-sugar-target-has-extra-benefit.aspx

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Met fruitsap bedoelen me meestal appelsiensap of appelsap. Zelfs wanneer aan fruitsap geen suiker werd toegevoegd, de 'ongezoete fruitsap' dus, zit het bomvol suiker. Weliswaar natuurlijke suikers, afkomstig van de vruchten, maar die bevatten nagenoeg evenveel calorieën als toegevoegde geraffineerde suikers. Dat betekent dat wie veel fruitsap drinkt, evenveel risico loopt om te verdikken als wie veel gesuikerde frisdrank drinkt.

Natuurlijke suikers, die in fruit en groenten voorkomen, zijn gezonder dan de geraffineerde suiker, maar wanneer ze geconcentreerd worden, zoals in fruitsap, zijn er meer nadelen dan voordelen. Niet alleen omdat ze calorierijk zijn, maar ook omdat ze zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel en slecht zijn voor de tanden. De zuren in fruitsap tasten net als in gesuikerde frisdrank het tandglazuur aan.

Toch heeft fruitsap enkele voordelen in vergelijking met frisdrank. Vooral appelsiensap bevat nog veel vitamine C. De vezels gaan echter grotendeels verloren door het persen. Vezels heb je nodig voor een vol gevoel: ze verminderen je eetlust. Fruit in zijn geheel werkt verzadigender dan fruitsap. Na het eten van één appelsien heb je een voller gevoel dan na het drinken van een glas fruitsap, waarin 2 tot 3 appelsienen verwerkt zitten.

Koelvers geperste fruitsappen zonder toegevoegde suikers, de duurdere soorten, kunnen wel lekkerder zijn dan goedkopere merken, maar gezonder zijn ze daarom niet. Fruitsap met toegevoegde suikers zijn even ongezond als frisdrank. Met vruchtennectar moet je daarom extra opletten, omdat hier heel vaak extra suiker aan toegevoegd wordt.

Conclusie

Fruitsap is geen goed alternatief voor frisdrank, want beide zijn even slecht voor de lijn en voor de tanden. Fruitsap is wel ietsje gezonder, vooral omdat het vitamine C bevat. Af en toe een glas kan geen kwaad.

Referenties

http://www.vigez.be/rubrieken/themas/voeding_beweging?item=3460&thema=8&b19471c0a8a40528c8e589b097cc00ff064f1768=18fd20t0fl1336p0ee64k6no63

klokje bij datum van publicatie verschenen op 12/02/2015 | Cebam | geschreven door Marleen Finoulst