15 dec
2014

Een kritische analyse van gezondheidsberichten in de media

Is suiker een sluipmoordenaar?

foto bij artikel Is suiker een sluipmoordenaar?

In de media

Een VRT-reportage zette het gevaar van toegevoegde suikers voor de gezondheid zopas behoorlijk dik in de verf. 'Suiker is een sluipmoordenaar' en 'Kinderen die 's middags choco eten zijn 10 jaar later ziek', klonk het.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Reeds lange tijd wijzen wetenschappers op de risico's van een overmatig gebruik van toegevoegde suikers. Men vindt ze in talrijke voedingsmiddelen, maar meer dan een derde zit in frisdranken. Afgezien van het feit dat ze het ontstaan van tandbederf bevorderen, beklemtoonde men vroeger vooral dat ze obesitas veroorzaken. En als gevolg van obesitas ontstaan hartziekten en andere gezondheidsproblemen.

Uit een recente Amerikaanse studie blijkt dat een overmatig gebruik van toegevoegde suikers schadelijk is voor de gezondheid, ook bij mensen die geen overgewicht hebben. Het risico om te sterven aan een hart- of vaatziekte bleek bij de grootste gebruikers tot vier keer hoger te liggen dan bij mensen die er het minst van gebruikten. (1)

Bron

(1) Yang Q, Zhang Z, Gregg EW, Flanders WD, Merritt R, Hu FB. Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults. JAMA Intern Med. 2014 Apr;174(4):516-24.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie onderzocht de relatie tussen het gebruik van toegevoegde suikers en de kans te overlijden aan hart- en vaatziekten. Ze had betrekking op meer dan 30.000 volwassenen die van 1988 tot 2010 gevolgd werden. Hun suikerverbruik werd uitgedrukt in het percentage van de dagelijkse calorieën die ze uit deze suikers betrokken.

Eén frisdrank van 360 milliliter bevat ongeveer 35 gram suiker (140 calorieën), wat gemiddeld overeenkomt met 7% van de totale calorie-inname per dag. Mensen die meer dan 20% van hun dagelijkse calorieën uit toegevoegde suikers haalden, hadden een dubbel zo hoog risico op overlijden door een hart- of vaatziekte dan de mensen die er het minst van gebruikten. Vanaf de drempel van 20% ging het toegenomen risico pijlsnel (exponentieel) de hoogte in en wie meer dan 30% van zijn calorieën uit die suikers haalde, zag zijn risico verviervoudigd.

Belangrijk hierbij was dat de verhoging van het risico onafhankelijk was van het (over)gewicht, de BMI (Body Mass Index) of van andere voedingsgewoonten.

Conclusie

Het is reeds lang gekend dat een overmatig gebruik van toegevoegde suikers ongunstig is voor de gezondheid. Mensen die veel toegevoegde suikers gebruiken, hebben meer obesitas en lijden meer aan hoge bloeddruk en diabetes.

Vroeger dacht men dat het ongunstig effect van deze suikers via het overgewicht moest verklaard worden, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat ze ook rechtstreeks een ongunstig effect hebben.

klokje bij datum van publicatie verschenen op 15/12/2014 | Cebam | geschreven door Hans Van Brabandt

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief