11 mar
2014

Waarom moeten we onze suikerconsumptie halveren?

foto bij artikel Waarom moeten we onze suikerconsumptie halveren?

Nieuws onder de loep

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt in een nieuwe richtlijn dat we onze suikerconsumptie zouden moeten reduceren tot 25 gram of 6 theelepels per dag. In 1 blik frisdrank zitten al 10 theelepels.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het gaat om een voorlopige richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie die stelt dat zowel kinderen als volwassenen maximum 5 procent van hun dagelijkse energie-opname uit suikers mogen halen (1). Daarmee verstrengen ze hun eerder advies, waarin de totale hoeveelheid op maximum 10 procent lag. Deze herziening, die voorlopig is en waarop voedingsdeskundigen en -organisaties tot eind maart commentaar kunnen geven, is gebaseerd op 2 nieuwe overzichtsstudies over suiker en gezondheid.

Eén Nieuw-Zeelands onderzoek verzamelde 68 studies over suikerconsumptie en lichaamsgewicht. Adviezen om de suikeropname te beperken, leiden effectief tot een 0,80 kg gewichtsverlies bij volwassenen, bij kinderen was het effect minder duidelijk, zo blijkt daaruit. In een tweede overzichtsstudie, met betrekking tot 55 studies, vond met een sterke link tussen suikerconsumptie en tandcariës.

Bron

(1) http://www.who.int/mediacentre/news/notes/2014/consultation-sugar-guideline/en/

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

We eten te veel suiker. Suiker is een dikmaker en is tevens oorzaak van tandbederf. Obesitas zorgt voor gigantische gezondheidsproblemen, waaronder diabetes en hart- en vaatziekten. Met de strengere richtlijn hoopt de WHO mensen te doen stilstaan bij de hoge suikerconsumptie. Bedoeld worden geraffineerde suikers, waaronder glucose, fructose, sucrose en tafelsuiker, die in geïndustrialiseerde producten verwerkt worden, zoals snoep, koekjes, sauzen, gebak, frisdrank, ontbijtgranen, enzovoort. Daarnaast wordt gewezen op de vele verborgen suikers, in producten als ketchup, fruityoghurt en kant-en-klare soepen bijvoorbeeld. Ook siropen, fruitsap en honing krijgen een veeg uit de pan: deze producten bevatten vaak wel natuurlijke suikers, maar in erg hoge concentraties. Vallen hier buiten schot en zijn gezond: de koolhydraten in groenten en fruit.

Conclusie

De Wereldgezondheidsorganisatie wil de richtlijn voor suiker herzien en de consumptie terugschroeven tot 5 procent van de totale energie-opname per dag, wat neerkomt op 6 theelepels. Het merendeel van de suiker die we eten, is verwerkt in industrieel bereide producten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat strengere richtlijnen voor suiker overgewicht en tandbederf kunnen terugdringen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/03March/Pages/WHO-says-halving-sugar-target-has-extra-benefit.aspx

klokje bij datum van publicatie verschenen op 11/03/2014 | Cebam