Wat is het?
Bij een cholesterolembolie komen cholesterolkristallen los, die aan de binnenkant van de bloedvatwand kleven. De kristallen verspreiden zich doorheen de bloedbaan en kunnen kleinere bloedvaten blokkeren, waardoor er lokaal zuurstoftekort is en er schade ontstaat. Ze kunnen ook een soort ontsteking veroorzaken, die lijkt op de aandoening systemische vasculitis.
Hoe vaak komt het voor?
Meestal worden mannen tussen 60 en 70 jaar getroffen. Zij hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten, door bijv. een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Cholesterolkristallen komen vaak los na een bloedvatoperatie, waarbij men bijv. een contraststof in de aders spuit om te kijken of die goed doorgankelijk zijn (angiografie).
Personen die bloedverdunners innemen, hebben meer kans op het cholesterolemboliesyndroom.
Hoe kan je het herkennen?
De klachten bij een cholesterolembolie zijn zeer gevarieerd, afhankelijk van de hoeveelheid kristallen en de plaats waar ze een bloedvat blokkeren.
Mogelijke symptomen zijn:
- Blauwe tenen, zweren aan het einde van ledematen, paarse vlekken of verkleuringen, afstervende kleine ledematen;
- Hoge bloeddruk, eiwit of bloed in de urine, nierfalen;
- Plotse en tijdelijke blindheid, tijdelijke uitval van hersenfuncties;
- Hartaanval;
- Darmbloeding, ontsteking van de pancreas;
- Spierpijnen.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Wanneer de arts een cholesterolemboliesyndroom vermoedt, zal hij via een bloedonderzoek bepaalde afwijkingen opsporen, zoals verhoogde ontstekingswaarden. Als hij een stukje getroffen weefsel onder de microscoop kan bekijken, zal hij daarin cholesterolkristallen aantreffen.
Bij oogonderzoek kan men soms cholesterolkristallen herkennen.
Milde gevallen van cholesterolembolie zijn heel moeilijk te herkennen.
Een juiste diagnose is cruciaal, omdat cholesterolemboliesyndroom kan lijken op de auto-immuunziekte systemische vasculitis. Wanneer de arts een foute diagnose stelt, krijgt de persoon onnodige en mogelijk schadelijke medicatie.
Wat kan je zelf doen?
Zelf kan je niets doen bij een cholesterolembolie. Gezonde voeding doet de kans op een te hoog cholesterolgehalte in het bloed wel afnemen. Hierdoor gaan er minder cholesterolkristallen aan de bloedvatwand kleven.
Wat kan je arts doen?
Er is geen specifieke behandeling voor cholesterolemboliesyndroom. Huidwonden moeten verzorgd worden, orgaanschade moet in de mate van het mogelijke hersteld worden. Verder bestaat de behandeling uit ondersteunende maatregelen.
Meer weten?
http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ctxt/Cholesterolembolie.htm