Wat is het?
Iemand die duidelijk medische hulp nodig heeft, kan terzelfdertijd ook gewelddadig gedrag vertonen, zowel voor zichzelf als zijn omgeving. In dergelijke situaties is de veiligheid van alle betrokkenen de eerste bekommernis.
Probeer de oorzaak van het gewelddadig gedrag te achterhalen. Het kan te wijten zijn aan:
- een acuut fysiek probleem, zoals een hoofdletsel of een verandering van de bloedsuikerspiegel;
- een psychiatrische aandoening, zoals een acute psychose met agressieve neigingen;
- een intoxicatie met alcohol (delirium) of drugs zoals amfetamines (speed, XTC, …).
Wat kan je zelf doen?
Reageer beheerst, geef een boodschap van veiligheid en zeg dat je wil helpen. Als het probleem bespreekbaar wordt, zal de situatie dikwijls vanzelf kalmeren. Blijf steeds rustig en geduldig.
Maak geen onverwachte of bedreigende gebaren en bewaar altijd een zekere afstand. Soms is communicatie moeilijk of onmogelijk, en is de persoon niet bereid of in staat om zijn probleem uit te leggen en mee te werken. In dergelijke gevallen vraag je best hulp van een arts of de politie.
Wat kan je arts doen?
De arts zal aan de familie en bekenden vragen of de gewelddadige persoon gekende problemen heeft (fysiek of psychisch) en of hij zelfmoordgedachten heeft. Hij zal proberen om de patiënt gerust te stellen en te kalmeren.
Als praten niet lukt, kan een medische interventie nodig zijn, desnoods onder dwang. Als een agressieve patiënt medicatie weigert, moet de betrokkenheid van de politie overwogen worden.
De arts zal meestal een injectie toedienen met een antipsychoticum en een kalmeermiddel. Deze medicatie werkt vrij snel. Zodra de toestand het toelaat, zal de arts de bloedsuiker controleren. Daarna kan beslist worden over een al dan niet gedwongen opname.
Preventie blijft belangrijk. De beste voorspeller van geweld is vroegere agressie. Er zullen zowel met de patiënt als met zijn familie en omgeving afspraken gemaakt worden om de veiligheid van iedereen te garanderen. Preventie kan bestaan uit het voorzien van gezelschap, het wegnemen van wapens en gevaarlijke voorwerpen uit het huis en/of het aanpassen van de woning. Een tijdelijke opname in een gespecialiseerde dienst kan nodig zijn. Nadien worden de nodige afspraken gemaakt voor verdere opvolging van de patiënt.
Meer weten?
https://www.geestelijkgezondvlaanderen.be/gedwongen-opname