Wat is het?
Een röntgenfoto is een methode om bepaalde weefsels in het lichaam af te beelden. Door middel van röntgenstraling (Rx-stralen) wordt een opname gemaakt van een bepaald deel van het lichaam, bijvoorbeeld de borstkas.
Bepaalde weefsels in het lichaam houden de Rx-stralen tegen, terwijl andere ze gemakkelijk doorlaten. Op die manier wordt een beeld gevormd van de beenderen en organen van de borstkas, en kan de arts eventuele afwijkingen vaststellen.
Wat kan de arts zien op een röntgenfoto van de borstkas?
De interpretatie is niet eenvoudig. Soms kan het beeld op het eerste zicht normaal lijken, maar kan een afwijking verborgen zitten, bijvoorbeeld achter het hart. Daarom zal een specialist (radioloog) de röntgenfoto bekijken en een verslag (protocol) opstellen.
Hij zal ook steeds de opname vergelijken met eventuele voorgaande onderzoeken. Evoluties in het radiologisch beeld kunnen belangrijk zijn.
Een radioloog kan volgende zaken vaststellen aan de hand van een röntgenfoto van de borstkas:
- ontstekingen:
Bij een bronchitis is de röntgenfoto normaal. Bij een longontsteking (pneumonie) zijn één of meer verdichtingen of soms een toegenomen streperig patroon te zien. Actieve tuberculose wordt gewoonlijk waargenomen in de longtoppen. - atelectase:
Hierbij krijgt een deel van de long geen lucht meer en valt deze dicht. - longkanker:
De bevindingen op de röntgenfoto zijn heel wisselend. Meest voorkomend is een verdichting in het longweefsel, die te zien is als een witte bol. Soms is een atelectase de enige afwijking, soms is er een verbreding van het weefsel zichtbaar achter het borstbeen of zit er vocht tussen de longvliezen. De röntgenfoto kan normaal zijn als de tumor klein is, zich in de luchtpijpen bevindt of verscholen zit achter het borstbeen of middenrif. - uitzaaiingen in de longen:
Dit zijn uitzaaiingen naar de longen van een tumor die zich op een andere plaats in het lichaam bevindt. Het meest typische beeld zijn ronde vlekken of verdichtingen in het longweefsel. - sarcoïdose:
Dit is een systeemziekte waarbij meerdere organen of weefsels betrokken zijn in het ontstekingsproces. De lymfeklieren rond de hoofdtakken van de luchtpijp zijn in de eerste fase vooral symmetrisch vergroot. - ziekte van Hodgkin en andere lymfomen:
Hierbij lijkt de ruimte tussen beide longen verbreed. - hartfalen:
Het hart is uitgezet, waardoor de grootte van de hartschaduw is toegenomen. - vocht tussen de longvliezen:
Dit kan onder andere voorkomen bij kanker, hartfalen, … - goedaardige letsels van de longvliezen:
Hierbij zijn verklevingen en/of plaques zichtbaar. De arts zal rekening houden met mogelijke letsels door blootstelling aan asbest. - klaplong (pneumothorax):
Door een opening in het longvlies kan lucht tussen de wand van de borstkas en de long geraken. Hierdoor zal de long dichtgedrukt worden. - longembolie:
Dit is een bloedklonter die de longslagader afsluit. Deze is vaak zeer moeilijk te zien op een röntgenfoto van de borstkas, en eventuele afwijkingen zijn vaak atypisch.
Wat kan je zelf doen?
Om de röntgenfoto te nemen moet de borstkas volledig bloot zijn, d.w.z. zonder beha, sieraden e.d.
Als je (mogelijk) zwanger bent, meld dit dan zeker aan je arts. Er zal dan geen röntgenfoto gemaakt worden als het niet strikt nodig is op dat moment.
Meer weten?
https://www.uzleuven.be/nl/radiografie-rx