Wat is het?
Trauma’s of letsels van de inwendige organen bij kinderen zijn meestal stomp van aard en komen vooral voor na verkeersongevallen, vallen of tuimelingen. De meest voorkomende letsels zijn scheuren in milt, lever of nier, klaplong en kneuzing van de long. Trauma’s aan het hart en de grote bloedvaten komen zelden voor.
Hoe kan je het herkennen?
Na een stomp trauma klaagt het kind van buikpijn. Een trauma op de borstkas kan kortademigheid en/of ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Wanneer het soort trauma en de klachten van het kind een inwendig letsel doen vermoeden, zal de arts het kind grondig onderzoeken. Hierbij let hij onder meer op kneuzingen van de buikwand en of de buik minder soepel aanvoelt. Verder neemt de arts de temperatuur van de extremiteiten en beoordeelt hij de huidskleur en kracht van de perifere polsslag. Een CT-scan is essentieel om een letsel van de inwendige organen te bevestigen. Men kan bijkomende technische onderzoeken, zoals een bloed- of urineonderzoek of een röntgenfoto, aanvragen.
Wat kan je zelf doen?
Raadpleeg zo snel mogelijk een arts wanneer je een letsel van de inwendige organen vermoedt bij je kind.
Wat kan je arts doen?
De arts legt een infuus aan om een fysiologische zoutoplossing toe te dienen. Het kind wordt zo snel mogelijk naar een dienst met operatievoorzieningen gebracht. Een operatie is aangewezen bij bijv. tekenen van beginnende shock of bij vermoeden van een darmperforatie.
De behandeling van een letsel van de inwendige organen is bij kinderen meestal afwachtend. Follow-up gebeurt op een eenheid intensieve zorgen. Meer dan 90% van stompe milt- en leververwondingen bij kinderen genezen zonder operatie. Dit percentage ligt iets lager bij letsels van de alvleesklier of nieren. Kneuzingen van de longen of een klaplong behandelt men vaak ook afwachtend.