Wat is het?
Om een urineweginfectie bij mensen vast te stellen worden de oorzakelijke bacteriën in het labo gekweekt uit een staaltje verse urine. Daarvoor is een urinestaal van goede kwaliteit nodig. Dit betekent dat er geen bijbesmetting met bacteriën van de huid en de geslachtsdelen mag zijn.
Aan volwassenen wordt daarom gevraagd om een 'midstream'-staal af te nemen: eerst een beetje in het toilet plassen, daarna een beetje in het potje en vervolgens weer in het toilet.
Aan kleine kinderen kun je dit echter niet vragen. Om urine op te vangen ben je bij hen aangewezen op het gebruik van een kleefzakje. Met deze methode is er echter veel kans op bijbesmetting van het staal door bacteriën van de huid, en zelfs uit de stoelgang. Als het noodzakelijk is om een urineweginfectie uit te sluiten, moet de arts bij kleine kinderen een urinestaal afnemen door met een naald doorheen de buikwand te prikken; direct uit de blaas. In België gebeurt dit altijd in het ziekenhuis.
Wat doet je arts?
De arts zet van tevoren al het materiaal klaar en verdooft de huid van het kind met een verdovende zalf of gel, die een halfuurtje moet inwerken.
Om veilig te kunnen prikken in de blaas van het kind, is het belangrijk dat deze vol is. De arts probeert ze te voelen, en gebruikt soms een echografietoestel om de blaas nauwkeurig te lokaliseren. Het kind moet tijdens het wachten blijven drinken. Meestal is een halfuur wachten na de laatste plas voldoende.
Als het kind spontaan begint te plassen tijdens het duwen op de buik, kan de arts dit 'vliegend staal' opvangen. Dit is meestal ook een kwalitatief goed staal.
Als de arts toch moet prikken door de buikwand, ligt het kind met de benen gestrekt op de rug, terwijl een rustige volwassene het vasthoudt. De arts ontsmet de huid en prikt net boven het schaambeen loodrecht op de huid in de blaas. Het opzuigen van 10-15 ml urine in de spuit is voldoende.
Na het terugtrekken van de naald dekt de arts de prikplaats af met een verband. Als er geen urine is verkregen, kan de arts na 30 minuten een tweede poging doen.
De arts stuurt de urine naar het labo om op kweek te zetten.