Diabetes: hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel)

Wat is het? 

Diabetes wordt gekenmerkt wordt door te hoge concentraties suiker in het bloed. Toch kan er onder bepaalde omstandigheden een te lage bloedsuikerspiegel zijn. Als je een te laag suikergehalte in het bloed hebt, noemen we dat hypoglycemie. De suikerwaarde, gemeten met een vingerprik, bedraagt dan minder dan 70 mg/dL. 
Een te laag suikergehalte kan verschillende oorzaken hebben:
- te veel insuline ingespoten;
- een maaltijd uitgesteld of overgeslagen;
- sport of een grote lichamelijke inspanning gedaan;
- te veel alcohol gedronken;
- gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Als je diabetes type 1 hebt, heb je veel makkelijker last van een hypoglycemie dan bij diabetes type 2. Bij personen met diabetes type 2 is het risico op hypoglycemie verwaarloosbaar, tenzij je behandeld wordt met insuline of met bepaalde geneesmiddelen (sulfonylurea of gliniden). 

Hoe kun je het herkennen? 

Bij een te laag suikergehalte in het bloed krijg je last van hartkloppingen, zweten, honger, beven en een rusteloos gevoel. Je hebt hoofdpijn en voelt je verward. Je kunt je moeilijker concentreren, je ziet dubbel, je gaat je vreemd gedragen en je kunt uiteindelijk bewusteloos geraken. Gebruik van bepaalde geneesmiddelen kunnen de hypoglycemieklachten soms maskeren. Ook als je al langere tijd diabetes hebt of geregeld hypoglycemieën krijgt, kunnen de klachten verminderen en is het moeilijker om een hypoglycemie te herkennen. 

Hoe stelt je arts de aandoening vast? 

Je arts zal de hypoglycemieklachten makkelijk herkennen en via een vingerprik je suikerwaarde meten. 

Wat kun je zelf doen? 

Als je een hypoglycemie voelt aankomen, eet dan een zoete snack waarvan de suikers snel in het lichaam opgenomen worden (snelle suikers). Houden de klachten aan na 10 minuten, neem dan nog een zoete snack. 
Probeer steeds een snack met snelle suikers bij de hand te hebben. Aanbevolen snacks met snelle suikers zijn: een half glas vruchtensap, een eetlepel honing, een half glas frisdrank (geen light), 2-3 klontjes suiker, 3-5 tabletjes druivensuiker, 20 g chocolade. Daarna kun je suikers innemen die trager worden opgenomen (bijvoorbeeld een boterham, een stuk fruit of een glas melk). 
Het is belangrijk dat je huisgenoten, collega's en vrienden weten dat je diabetes hebt en wat ze moeten doen als je bloedsuiker te laag is. Want bij een ernstige hypoglycemie ben je misschien niet meer in staat om iets te drinken of te eten. In dat geval moet iemand onmiddellijk de huisarts bellen en een beetje honing of siroop op de binnenkant van je wangen smeren. Zo neem je alvast een beetje suiker in het bloed op. 
Het is verstandig een ketting, armbandje of kaartje bij je te dragen waarop staat dat je diabetes hebt. 
Als je met insuline behandeld wordt, hou dan een spuit met glucagon in de buurt, in geval van nood. Glucagon zorgt ervoor dat het suikergehalte in het bloed opnieuw stijgt. Personen uit je omgeving kunnen deze spuit toedienen als je bewusteloos bent. 
Enkele tips om het risico op een hypoglycemie te verminderen: 
- sla geen maaltijden over; 
- neem een extra snack bij een inspanning; 
- beperk je alcoholgebruik; 
- gebruik de juiste hoeveelheid medicijnen en neem ze op tijd! 

Wat kan je arts doen? 

Je arts zal een vingerprik uitvoeren om de suikerwaarde in het bloed te bepalen, en je snelle suikers laten eten als dat nog niet gebeurd is. Zo nodig wordt dit herhaald na 10 minuten. Vervolgens kun je suikers innemen die trager worden opgenomen. Als je suf of bewusteloos bent, mag je arts je geen suikers laten eten en drinken, want er is gevaar dat je je verslikt. Hij zal dan een suikeroplossing via je aders inspuiten of je een injectie geven met glucagon. Hij kan je een sterke suikeroplossing aanbieden met een lepel als er geen andere behandeling beschikbaar is (10 klontjes suiker in warm water oplossen). Van zodra je opnieuw bij bewustzijn bent, kun je snelle suikers innemen, gevolgd door suikers die trager worden opgenomen.
Soms is een opname in het ziekenhuis nodig, waar je suiker via een infuus krijgt toegediend. 

Meer weten? 

Lees ook onze andere patiëntenrichtlijnen over diabetes:
Diabetes: wat is het en hoe wordt de diagnose gesteld?
Diabetes type 2: wat na de diagnose?
Diabetes type 2: gezonde eet- en leefgewoonten
- Suikerverlagende geneesmiddelen bij diabetes type 2
Zenuwaantasting (neuropathie) door diabetes

Bronnen 

www.ebmpracticenet.be
www.domusmedica.be
http://thuisarts.nl/diabetes-mellitus
http://www.diabetes-vdv.be 

verschenen op 28/03/2014


Andere richtlijnen

Bron: Cebam, het Centrum voor Evidence-Based Medicine