Patrick Mullie Verschenen op 31/10/2023

In het nieuws

‘Doe één eetlepel azijn in een glas lauw water en drink het een tiental minuten voordat je aan tafel gaat, of gebruik azijn bij je eten: in een salade of op je (afgekoelde) rijst.’ Volgens Amandine De Paepe zou dit voorkomen dat je bloedsuikerspiegel de hoogte in schiet. Wetenschappelijk onderzoek zou aantonen dat azijn een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Dat lezen we in een artikel in De Morgen van 28 oktober.

Factcheck

De uitspraak van Amandine De Paepe over azijn en het bloedsuikergehalte klopt niet: het is onvoldoende bewezen dat azijn drinken voor een maaltijd de bloedsuikerspiegel vermindert. De bekomen effecten in studies zijn zeer beperkt, en onzeker door de lage kwaliteit van deze onderzoeken. Amandine De Paepe beheert een commerciële orthomoleculaire website, die niet ondersteund wordt door erkende wetenschap.

Lees verder »
eerder onwaar

Waar komt dit nieuws vandaan?

In de krant De Morgen van 28 oktober beweert Amandine De Paepe dat azijn ervoor kan zorgen dat de bloedsuiker niet de hoogte in schiet, maar ook dat de suiker meer en sneller opgenomen wordt door de spieren, waar het kan dienen als energie (1). De uitspraken kaderen in een artikel over de aanpak bij leververvetting.

Wetenschappelijke onderzoekers uit Iran gingen na of appelazijn een invloed had op het bloedsuikergehalte (2). Appelazijn zou de maaglediging vertragen, waardoor het bloedsuikergehalte minder snel stijgt, en de afgifte van insuline trager kan verlopen. 

  • De onderzoekers voerden een literatuurstudie uit. 
  • Ze vonden negen interventiestudies, waarbij een deel van de deelnemers een dosis appelazijn kreeg in variabele hoeveelheden, en een ander deel een nepmiddel. 
  • Het nuchter bloedsuikergehalte daalde met ongeveer 8 mg/dl bloed, op een normale waarde van rond de 100 mg/dl. Opmerkelijk is dat HbA1c, dat het gemiddelde van het bloedsuikergehalte in de afgelopen weken weergeeft, niet daalde. 

De onderzoekers besluiten dat een dagelijkse portie appelazijn een gunstig resultaat heeft op het bloedsuikergehalte, maar dat er geen effect is aangetoond op langere termijn.

Bron

(1) https://www.demorgen.be/beter-leven/sprenkel-wat-kaneel-op-je-appel-en-vermijd-sapjes-en-smoothies-tips-voor-een-gezondere-lever~bf7d8cc4/?referrer=android-app%3A%2F%2Fcom.google.android.googlequicksearchbox%2F. De Morgen, 28 oktober 2023

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Een literatuuroverzicht kan maar zo sterk zijn als de opgenomen studies, en hier zijn er een aantal problemen

  • Het is natuurlijk zeer moeilijk om een controlegroep te hebben, want de smaak van appelazijn valt op. In de meeste studies krijgt de controlegroep gewoon water, waardoor de deelnemers natuurlijk weten of ze azijn krijgen of water (placebogroep). 
  • De toegediende hoeveelheid appelazijn varieerde voor de diverse studies van 15 ml per dag tot 770 ml. Aan dergelijke studies deelnemen moet trouwens niet altijd leuk zijn: 770 ml appelazijn, en dat gedurende 8 weken. 
  • De meeste studies gaven geen beeld weer van de eet- en leefgewoonten van de deelnemers. De bloedsuikerspiegel wordt echter ook door eetgewoonten beïnvloed. Het is dus niet duidelijk of appelazijn het bloedsuikergehalte doet dalen door in te werken op de insulineproductie, of omdat deelnemers minder zouden eten na het drinken van appelazijn.
  • Een belangrijk element is dat van de zeven studies in dit overzicht (2) die het effect van appelazijn onderzochten op het bloedsuikergehalte, vijf geen resultaat gaven, en één een fantastische daling. Die ene studie weegt natuurlijk door in het berekenen van het gemiddelde. 
    • De studie die wel een effect vond, verscheen in een tijdschrift dat niet onderworpen is aan controle door onafhankelijke wetenschappers. 
    • Deelnemers die azijn kregen, moesten wekelijks op controle om het dieet op te volgen, wat niet het geval was voor de controlegroep. Dat kan de resultaten beïnvloed hebben.

Een gelijkaardig overzichtsonderzoek waarbij de impact van appelazijn op de bloedsuikerspiegel onderzocht werd bij personen met diabetes, toonde een gunstig effect, maar onvoldoende bewijs om adviezen te kunnen verstrekken.

Het is hoe dan ook te vroeg om mensen aan te moedigen om azijn te drinken voor de maaltijd. Ook is niets bekend over mogelijke negatieve effecten hiervan op termijn.

Amandine De Paepe beheert de website Insentials, waar allerlei supplementen verkocht worden voor detox, energie en darmflora (3). Je kan er ook een DNA-analyse laten uitvoeren om je voedingspatroon te bepalen, en dat aan bijna 500 euro. De Paepe is orthomoleculaire voedingswetenschapper, wat geen erkende wetenschappelijke discipline is, maar bekend staat als pseudowetenschap (4).

Conclusie

De uitspraak van Amandine De Paepe over azijn en het bloedsuikergehalte klopt niet: het is onvoldoende bewezen dat azijn drinken voor een maaltijd de bloedsuikerspiegel vermindert. De bekomen effecten in studies zijn zeer beperkt, en onzeker door de lage kwaliteit van deze onderzoeken. Amandine De Paepe beheert een commerciële orthomoleculaire website, die niet ondersteund wordt door erkende wetenschap.

Referenties
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief