Nina Van Den Broecke Verschenen op 13/11/2017

In het nieuws

Op populaire media wordt appelazijn aangeraden bij allerlei gezondheidskwaaltjes. Het wordt geroemd als een goedkoop en natuurlijk wondermiddel. Het zou ook helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Factcheck

De resultaten van deze studie zijn veelbelovend, maar volstaan niet om te kunnen stellen dat appelazijn op termijn leidt tot een betere regeling van de bloedsuikerspiegel bij diabetes.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In een recente review en meta-analyse namen onderzoekers de verschillende studies over het effect van azijn op de bloedsuiker- en insulinespiegel opnieuw onder de loep. Na een grondige literatuurstudie selecteerden ze 11 studies waarin gebruik werd gemaakt van appelazijn of (witte) wijnazijn. Enkel klinische studies met een duidelijk omschreven protocol en controlegroep kwamen in aanmerking. Het aantal deelnemers in deze studies varieerde van 8 tot 12.

Omdat de bewijskracht van dergelijke kleine studies niet groot is, analyseerden de onderzoekers de gegevens van de verschillende studies samen. Uit de statistische analyse bleek dat azijn ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel significant minder snel stijgt na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd. Ook de insulineconcentratie na de maaltijd werd positief beïnvloed in vergelijking met de controlegroep. De positieve effecten leken het grootst bij diabeten en bij gebruik van appelazijn (1).

Bron

(1) Shishehbor, F., Mansoori, A., & Shirani, F. (2017). Vinegar consumption can attenuate postprandial glucose and insulin responses; a systematic review and meta-analysis of clinical trials. diabetes research and clinical practice.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De positieve effecten van azijn zouden te danken zijn aan het aanwezige azijnzuur. Dit zou de maaglediging vertragen, waardoor de suikers minder snel worden opgenomen. Een andere hypothese is dat azijnzuur de werking van de spijsverteringsenzymen vermindert, wat ook de opname in de darm zou vertragen. Het feit dat de positieve effecten voornamelijk optreden na een maaltijd met complexe koolhydraten ondersteunt deze hypothese. Anderen stellen dat het positieve effect te danken is aan een betere opname van glucose door de spieren en andere weefsels. Al deze hypothesen zijn echter vooral getest in onderzoek op dieren of weefsels (2,3). Meer onderzoek bij mensen is nodig om uitsluitsel te kunnen bieden.

Daarnaast is momenteel onvoldoende duidelijk wat de optimale dosis is en op welk moment deze best ingenomen wordt. Ook de samenstelling van de azijn, die varieert afhankelijk van de productiemethode, blijkt een invloed te hebben. Ook hier is onvoldoende duidelijk wat het beste is (4).

Quasi alle studies hebben enkel gekeken naar het effect op (zeer) korte termijn. Of appelazijn ook een positief effect heeft op de regeling van diabetes op lange termijn is niet geweten.

Daarnaast is weinig geweten over de mogelijk negatieve effecten. Dagelijks een kleine hoeveelheid appelazijn vormt geen probleem, maar met langdurig gebruik van pillen op basis van appelazijn moet men toch voorzichtig zijn.

Conclusie

De resultaten van deze studie zijn veelbelovend, maar volstaan niet om te kunnen stellen dat appelazijn op termijn leidt tot een betere regeling van de bloedsuikerspiegel bij diabetes.

Referenties

(2) Kohn, J. B. (2015). Is vinegar an effective treatment for glycemic control or weight Loss?. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115(7), 1188.

(3) Morgan, J., & Mosawy, S. (2016). The Potential of Apple Cider Vinegar in the Management of Type 2 Diabetes. International Journal of Diabetes Research, 5(6), 129-134.

(4) Ho, C. W., Lazim, A. M., Fazry, S., Zaki, U. K. H. H., & Lim, S. J. (2017). Varieties, production, composition and health benefits of vinegars: A review. Food chemistry, 221, 1621-1630.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief