Marleen Finoulst Verschenen op 27/09/2023

In het nieuws

De website Bracewijzer.nl promoot het dragen van een gordel of korset tegen lagerugpijn en beweert het volgende: ‘Rugbraces hebben een toegevoegde waarde bij de behandeling van rugklachten en kunnen het herstel en de hervatting van dagelijkse activiteiten versnellen.’ Klopt dat?

Factcheck

Een rugkorset, ruggordel of brace wordt niet aanbevolen bij lagerugpijn, omdat het niet meer effect heeft op de pijn dan de standaardbehandeling. Die bestaat in de eerste plaats bestaat uit rugversterkende oefeningen en oefeningen die je houding verbeteren. Die oefeningen helpen ook rugpijn in de toekomst te voorkomen, wat een korset niet doet. Wat zo’n korset met je spieren doet, is onvoldoende onderzocht.

Lees verder »
onwaar

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een ruggordel of -korset is een aloud gebruikt hulpmiddel tegen rugpijn. Deze korsetten, of braces, bestaan uit een elastische bandage die je lage rug ondersteunt. Ze worden aangeboden op tal van webshops en in thuiszorgwinkels.

Zo’n infowebsite annex shop is Bracewijzer.nl. Die beweert het volgende: ‘Er wordt vaak gedacht dat rugbraces de spieren verslappen. Het omgekeerde is waar, zo blijkt uit meerdere wetenschappelijke studies. Rugbraces hebben een toegevoegde waarde bij de behandeling van rugklachten en kunnen het herstel en de hervatting van dagelijkse activiteiten versnellen.’

Een kritische lezer vroeg ons om deze bewering te factchecken.

Bron

(1) Rugpijn? - Hoe een rugbrace kan helpen - Hoe je de juiste brace kiest (bracewijzer.nl)

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De website Bracewijzer.nl is een product van Thuasne, een internationaal familiebedrijf dat braces voor allerhande klachten ontwikkelt en verdeelt. De wetenschappelijke studies waarnaar ze in hun bewering verwijzen, gaat over 1 Franse studie uit 2019 waarbij 197 personen met lagerugpijnklachten gedurende 3 maanden ofwel een rugkorset droegen ofwel niet.

  • De ‘korset-groep’ kreeg een korset en de instructie om het alle dagen te dragen gedurende de hele studieperiode. De onderzoekers belden hun af en toe op en vroegen dan naar hun pijnklachten.
  • De controlegroep kreeg enkel de vraag om geen rugkorset te dragen in dezelfde periode.
  • De groep die een korset droeg, slikte minder pijnstillers en ervoer minder pijn dan de controlegroep (2).

De richtlijn lagerugpijn beveelt gordels of korsetten helemaal niet aan en verwijst daarbij naar 5 andere gecontroleerde wetenschappelijke studies.

  • Die vonden geen bewijs dat patiënten beter worden met het dragen van een brace in vergelijking met de standaardbehandeling, die bestaat uit rugversterkende en houdingsverbeterende oefeningen (3).
  • Bovendien kost zo’n brace geld, stelt de richtlijn.
  • Mogelijk ligt het verschil met de Franse studie in de controlegroep.
    • Als je niets onderneemt en je rugspieren niet versterkt, blijft de rugpijn langer aanhouden dan wanneer je iets doet aan de oorzaak (slechte houding, slappe spieren).
    • Een brace is mogelijk wel beter dan helemaal niks doen.

Worden je spieren slapper of zelfs sterker, zoals Bracewijzer.nl suggereert, als je zo’n rugkorset draagt? Moeilijk te zeggen, omdat dit weinig onderzocht werd. Een systematisch onderzoek dat 8 studies samennam over de impact van het dragen van een korset gedurende 1 tot 6 maanden op de spiersterkte vond geen noemenswaardig effect, maar de afzonderlijke studies zijn van lage kwaliteit.

Conclusie

Een rugkorset, ruggordel of brace wordt niet aanbevolen bij lagerugpijn, omdat het niet meer effect heeft op de pijn dan de standaardbehandeling. Die bestaat in de eerste plaats bestaat uit rugversterkende oefeningen en oefeningen die je houding verbeteren. Die oefeningen helpen ook rugpijn in de toekomst te voorkomen, wat een korset niet doet. Wat zo’n korset met je spieren doet, is onvoldoende onderzocht.

Referenties

(2) Calmels P, Queneau P, Hamonet C et al. Effectiveness of a lumbar belt in subacute low back pain: an open, multicentric, and randomized clinical study. Spine (Phila Pa 1976). 2009 Feb 1;34(3):215-20. doi: 10.1097/BRS.0b013e31819577dc. PMID: 19179915.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief