Julie Van Goethem Verschenen op 12/02/2024

In het nieuws

Dagelijks twee keer je tanden poetsen is natuurlijk altijd een goed idee, maar voor patiënten in het ziekenhuis blijkt het extra belangrijk: het verkleint namelijk de kans op onder meer een longontsteking. Dat schrijft Jeannette Kras op de website Scientias.

Factcheck

Dit artikel toont aan dat iets eenvoudigs zoals tandenpoetsen levens kan redden op intensieve zorg in ziekenhuizen. Niettemin is dagelijks tweemaal tandenpoetsen voor iedereen van uiterst belang en ligt het aan de basis van een gezond lichaam.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Hetzelfde bericht staat ook op diverse websites voor gezondheidsnieuws, waaronder Scientias.nl (1) en het magazine EOS Wetenschap van februari 2024. Het is gebaseerd op een onderzoek waarbij onderzoekers in een ziekenhuiscontext nagingen of dagelijks tandenpoetsen het risico op een longontsteking vermindert bij gehospitaliseerde patiënten (2). Het risico op een longontsteking door goed te poetsen bleek vooral kleiner te zijn voor patiënten op intensieve zorg.

Bron

(1) https://scientias.nl/tandenpoetsen-op-de-ic-daar-red-je-levens-mee-aldus-nieuw-onderzoek/

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Als we slecht tandenpoetsen, kunnen de bacteriën in onze mond veranderen in ziekmakende bacteriën. Wanneer die in de longen raken, kunnen ze daar een longontsteking veroorzaken (3). Dat is vooral een risico bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld ouderen en ziekenhuispatiënten die op intensieve zorg (IZ) moeten verblijven (4).

Er bestaan verschillende manieren waarop je een longontsteking kan krijgen door een slechte mondhygiëne:

1) Inhalatie (inademing) van bacteriën aan het beademingstoestel

Het onderzoek (2) concludeerde dat ziekenhuispatiënten die dagelijks tweemaal tandenpoetsen (of laten poetsen) minder kans hebben om een longontsteking op te lopen. Dat werd vooral gezien bij patiënten die beademd werden op intensieve zorg. Er is nog meer onderzoek nodig om hetzelfde effect te bevestigen voor patiënten op intensieve zorg die niet beademd worden (2, 3). 

2) Aspiratie van bacteriën (besmet voedsel in je luchtwegen)

Er bestaat een link tussen mondhygiëne en een slikpneumonie of aspiratiepneumonie. Dat is een longontsteking die ontstaat wanneer per ongeluk voedsel of braaksel dat besmet is met bacteriën terechtkomt in de luchtwegen. Een slikpneumonie komt geregeld voor bij mensen die verblijven in woonzorgcentra en daardoor in een ziekenhuis belanden. De gebitsprothese ‘s nachts inhouden, verdubbelt bijvoorbeeld de kans op een slikpneumonie (5).

3) Parodontitis

Ziekmakende bacteriën in de mond kunnen parodontitis veroorzaken. Daardoor blijven schadelijke bacteriën langdurig in de mond aanwezig, kunnen we ze inhaleren of kunnen ze zelfs onze bloedbaan binnendringen en zich verspreiden doorheen ons lichaam. Er ontstaan zo plaatselijke ontstekingen. Dat kan na verloop van tijd bijdragen tot allerlei aandoeningen, waaronder longaandoeningen (3, 6).


Wist je dat ... ?

Er bestaat ook een link tussen mondhygiëne en diabetes, hart- en bloedvatziekten, dementie en mentaal welzijn. Klik hier voor meer informatie.

Conclusie

Dit artikel toont aan dat iets eenvoudigs zoals tandenpoetsen levens kan redden op intensieve zorg in ziekenhuizen. Niettemin is dagelijks tweemaal tandenpoetsen voor iedereen van uiterst belang en ligt het aan de basis van een gezond lichaam.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief