Patrick Mullie Verschenen op 03/01/2024

In het nieuws

Met veganistisch eten doe je niet enkel de planeet een plezier, maar ook je eigen gezondheid. Volgens een nieuwe studie op identieke tweelingen van de Universiteit van Stanford is dat al te merken na 8 weken. De studie vindt echter geen overtuigend bewijs dat vegan gezonder is voor het hart.

Factcheck

Een Amerikaanse studie bij een kleine groep identieke tweelingen, waarvan de ene helft gedurende 8 weken vegan at en de andere helft een voedingspatroon met vlees kreeg, vond een minimaal gunstig effect op het risico op hart- en vaatziekten in de vegangroep. Maar wie vegan at, verloor ook meer gewicht, wat op zich ook gunstig is voor hart- en bloedvaten. De verschillen in cholesterolwaarden waren zeer beperkt, mogelijk door de beperkte tijd. Bovendien kon belangenvermenging in deze studie niet uitgesloten worden. Plantaardige voeding is zeker beter voor de planeet, maar of het ook echt beter is voor het hart, is met deze studie niet overtuigend aangetoond.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

‘Vegan’ betekent dat een voedingspatroon geen dierlijke voedingsmiddelen bevat, dus ook geen eieren of melkproducten.

De website VRT NWS bracht verslag uit van een interventiestudie die naging hoe een vegan voedingspatroon onze gezondheid kan beïnvloeden (1).

  • Amerikaanse onderzoekers voerden daarvoor een onderzoek uit bij identieke tweelingen (2).
  • Ze selecteerden 22 identieke tweelingen (n=44), om genetische verschillen tussen deelnemers te vermijden.
  • Gedurende 8 weken moest:
    • de ene helft een vegan voedingspatroon volgen (vegangroep);
    • de andere helft een gewoon voedingspatroon volgen (vleesgroep).
  • Op het einde van de studie vergeleken de onderzoekers de resultaten van een bloedanalyse met het begin van de studie.
    • In de vegangroep daalde de LDL-cholesterol (of ‘slechte’ cholesterol) meer dan in de vleesgroep.
      • De LDL-cholesterol daalde van 111 mg/dl naar 96 mg/dl in de vegangroep, en van 119 mg/dl naar 116 mg/dl in de vleesgroep.
    • De HDL-cholesterol (of ‘goede’ cholesterol) lag hoger in de vleesgroep dan in de vegangroep.
    • De bloedvetten (triglyceriden) en het bloedsuikergehalte waren vergelijkbaar.
    • De insulineproductie lag lager in de vegangroep.

De onderzoekers besloten dat een vegan voedingspatroon gezonder is voor het hart vergeleken met een vleespatroon. De gezondheid van alle deelnemers ging erop vooruit, en dat was al merkbaar in slechts 8 weken. Maar diegenen die een volledig vegan voedingspatroon volgden, hadden nog een stapje voor vergeleken met vleeseters.

Bron

(1) Plantaardig eten goed voor je gezondheid, toont ook studie met tweelingen aan: 'Goed voor je lijf én de planeet'. VRT NWS, 19 december 2023.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het valt niet te betwijfelen dat een meer plantaardig voedingspatroon gezond is, zowel voor de planeet als voor de mens. Er zijn echter verschillende problemen met deze Amerikaanse studie.

  • De vegangroep verloor tijdens de 8 weken durende studie gemiddeld 1,4 kg, terwijl de vleesgroep op hetzelfde gewicht bleef.
    • Bij de start van de studie gaven de onderzoekers de lichaamsgewichten weer van zowel mannen als vrouwen, maar aan het einde van de studie gaven ze enkel het gemiddelde van beide geslachten weer.
    • Het gunstige resultaat van het vegan voedingspatroon kan te wijten zijn aan de plantaardige voeding zelf, maar kan eveneens een gevolg zijn van de daling van het lichaamsgewicht.
  • Het risico op hart- en vaatziekten was voor alle deelnemers vrij laag bij de start van de studie. In beide groepen nam dat risico nog een heel klein beetje af, in dezelfde mate. Met andere woorden: deze studie toont slechts een minimaal verschil na 8 weken tussen de vegangroep en de vleesgroep.
  • Een van de onderzoekers kreeg financiële steun van Beyond Meat (3), een organisatie die als doel heeft plantaardige vleesvervangers te promoten. De studie werd betaald door de Vogt Foundation, dat als doel heeft dieren te beschermen en plantaardige voedingspatronen te promoten. We kunnen ons dus vragen stellen over de onafhankelijkheid van dit onderzoek.

Conclusie

Een Amerikaanse studie bij een kleine groep identieke tweelingen, waarvan de ene helft gedurende 8 weken vegan at en de andere helft een voedingspatroon met vlees kreeg, vond een minimaal gunstig effect op het risico op hart- en vaatziekten in de vegangroep. Maar wie vegan at, verloor ook meer gewicht, wat op zich ook gunstig is voor hart- en bloedvaten. De verschillen in cholesterolwaarden waren zeer beperkt, mogelijk door de beperkte tijd. Bovendien kon belangenvermenging in deze studie niet uitgesloten worden. Plantaardige voeding is zeker beter voor de planeet, maar of het ook echt beter is voor het hart, is met deze studie niet overtuigend aangetoond.

Referenties
  • (2) Landry MJ, Ward CP, Cunanan KM, et al. Cardiometabolic Effects of Omnivorous vs Vegan Diets in Identical Twins: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2023 Nov 1;6(11):e2344457.
  • (3) Beyond Meat: https://www.beyondmeat.com
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief