Patrick Mullie Verschenen op 15/02/2024

In het nieuws

Voedingssupplementen om af te vallen kennen een groot succes. Op de verkoopsite Bol.com, bijvoorbeeld, leveren de termen ‘voedingssupplementen’ en ‘afvallen’ al snel meer dan 60 producten op die onmiddellijk besteld kunnen worden, zonder voorschrift.

Factcheck

Voedingssupplementen om af te vallen zijn niet altijd zo onschuldig als men soms denkt. Vervalsingen kunnen voorkomen door de toevoeging van chemische stoffen die resultaat geven, maar een hoog risico op nevenwerkingen hebben. Die toevoegsels zijn niet zelden oudere vermageringsmiddelen die van de markt gehaald werden, omdat de risico’s voor de gezondheid te groot waren. Vraag altijd eerst raad aan je apotheker of arts.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Online kan je op diverse websites voedingssupplementen kopen om te vermageren (1). Be-sup, de website van de vereniging van de verkopers van voedingssupplementen, beschouwt voedingssupplementen als veilig en minimaliseert de eventuele aanwezigheid van andere stoffen (2). Aan die regels moeten ze wettelijk voldoen.

Onderzoek naar supplementen om af te vallen

Een team Hongaarse onderzoekers ging na of er schadelijke stoffen voor de gezondheid kunnen zitten in voedingssupplementen om af te vallen (3).

  • Dergelijke schadelijke stoffen kunnen toevallig in een supplement terechtkomen, door vervuiling (contaminatie) tijdens de productie, maar worden soms ook opzettelijk toegevoegd. Dan gaat het om een bewuste vervalsing.
  • Dat laatste wordt gedaan zodat het supplement effect zou hebben, bijvoorbeeld door een eetlustremmer toe te voegen aan een onschuldig plantenextract. De koper denkt dat die een natuurlijk product koopt, terwijl die in werkelijkheid een mogelijk schadelijke stof inneemt.

De onderzoekers focusten op dergelijke vervalsingen in voedingssupplementen. Daarvoor analyseerden ze de verslagen van het Europees Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), gepubliceerd tussen 1988 en 2019.

  • Het RASFF wisselt informatie uit over voedselveiligheid binnen de Europese Gemeenschap.
  • Op 319 voedingssupplementen om af te vallen die daar werden aangegeven, werd er aan 202 (63%) voedingssupplementen een verboden vermageringsmiddel toegevoegd.
  • De meest gebruikte toevoegingen waren dinitrofenol en sibutramine.
    • Dinitrofenol wordt door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) als gevaarlijk beschouwd (4).
    • De commercialisering van sibutramine werd stopgezet in 2010 wegens een hoger risico op hartaandoeningen (5).

De onderzoekers besluiten dat voedingssupplementen om te vermageren in sommige gevallen de gezondheid kunnen schaden.

Bron

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Er zijn meer en meer mensen met overgewicht en obesitas, en de farmaceutische mogelijkheden om af te vallen zijn beperkt.

Veel vermageringsmiddelen uit de jaren 1990 waren amfetamine-achtigen, die weliswaar resultaten gaven, maar ook soms ernstige nevenwerkingen. Om die reden werden ze van de markt gehaald. Het is dan ook crimineel om deze ondertussen verboden vermageringsmiddelen opzettelijk toe te voegen aan producten zoals groene thee, koffie en andere voedingssupplementen om te vermageren. Het toont aan dat een strenge controle essentieel is en dat voedingssupplementen niet altijd zo veilig zijn.

Producenten voegen deze schadelijke producten toe om ze te verkopen. Zonder deze toevoegingen hebben de voedingssupplemeten amper effect op de weegschaal.

Wil je een supplement innemen? Vraag dan, zeker als het is om te vermageren, eerst raad aan je apotheker of arts. Koop deze supplementen niet online, want de kans op vervalsingen is er groter.

Conclusie

Voedingssupplementen om af te vallen zijn niet altijd zo onschuldig als men soms denkt. Vervalsingen kunnen voorkomen door de toevoeging van chemische stoffen die resultaat geven, maar een hoog risico op nevenwerkingen hebben. Die toevoegsels zijn niet zelden oudere vermageringsmiddelen die van de markt gehaald werden, omdat de risico’s voor de gezondheid te groot waren. Vraag altijd eerst raad aan je apotheker of arts.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief