Julie Van Goethem Verschenen op 16/11/2023

In het nieuws

Luchtvervuiling is schadelijk voor onze gezondheid en kan kankerverwekkend zijn. Omdat er nu ook aanwijzingen zijn voor een link tussen fijnstof en borstkanker, roepen gezondheidsexperts op tot meer politieke actie, zo meldt Knack.

Factcheck

Luchtvervuiling vergroot je risico op borstkanker, maar er bestaan tal van andere risicofactoren waarop je meer invloed hebt, zoals alcohol drinken of roken. Meer onderzoek naar de impact van fijnstof op borstweefsel is nodig. Desondanks is er voldoende bewijs dat luchtvervuiling kankerverwekkend is en zijn er dringende inspanningen nodig om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een recente, Franse studie van de Europese Vereniging van kankerspecialisten (ESMO) deed onderzoek bij duizenden vrouwen op zoek naar een mogelijke link tussen luchtvervuiling en borstkanker. Hieruit bleek voor het eerst dat het risico op borstkanker met 28 procent zou stijgen als je veel fijnstof inademt, zoals vaak het geval is in steden.

Bron

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

We weten al langer dat luchtvervuiling schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Luchtvervuiling – en dus ook fijnstof – staat dan ook op de lijst van kankerverwekkende stoffen van Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) (4). Sinds 2015 is geweten dat luchtvervuiling de oorzaak is van longkanker bij niet-rokers, maar er bestaan nog geen studies die dezelfde link met borstkanker hebben kunnen aantonen (1, 5).

Wat hield de studie in?

De Franse studie waarover Knack schrijft, onderzocht het effect van de luchtkwaliteit van zowel de woon- als werkplaats op het risico op borstkanker.

  • Uit de studie blijkt dat het risico op borstkanker tot 28% zou stijgen als je op een plek woont en werkt waar er veel luchtvervuiling met fijnstof is, zoals vaak het geval is in steden (2, 3).
  • Eerdere studies hebben deze link al vastgesteld, maar de resultaten waren minder overtuigend (6, 7, 8).

Een belangrijke kanttekening is dat er geen rekening werd gehouden met op welke leeftijd en hoelang iemand aan luchtvervuiling werd blootgesteld. De vrouwen in deze Franse studie waren tussen de 40 en 65 jaar oud. Daardoor geven de resultaten geen beeld weer van het risico in de algemene bevolking (2, 3).

  • De studie toont dus niet aan dat luchtvervuiling dé oorzaak is van borstkanker, zoals dat bij longkanker wel is aangetoond.
  • Ze toont wel aan dat luchtvervuiling je lichaam kwetsbaarder kan maken voor borstkanker.
  • Borstkankers die niet erfelijk zijn, worden in de eerste plaats beïnvloed door hormonen en hebben ook tal van andere risicofactoren waarop je zelf meer invloed hebt (1, 4, 5), zoals:
    • het gebruik van alcohol;
    • het gebruik van hormonen (anticonceptie of tijdens de menopauze);
    • overgewicht;
    • roken;
    • weinig beweging;
    • mogelijk ook nachtwerk, al is dat niet zeker.

Je hebt meer kans op borstkanker als je te maken krijgt met meerdere risicofactoren tijdens je levensloop (2).

Samengevat verhoogt luchtvervuiling het risico op borstkanker, maar er is meer onderzoek nodig naar de precieze impact van fijnstof op borstweefsel en het ontstaan van borstkanker. Desondanks is er voldoende bewijs dat luchtvervuiling kankerverwekkend is. Dat benadrukt dat inspanningen om de luchtkwaliteit te verbeteren dringend nodig zijn (1-5).

Wil je zelf bijdragen aan een gezondere lucht met minder fijnstof? Ontdek hier wat jij kan doen.

Conclusie

Luchtvervuiling vergroot je risico op borstkanker, maar er bestaan tal van andere risicofactoren waarop je meer invloed hebt, zoals alcohol drinken of roken. Meer onderzoek naar de impact van fijnstof op borstweefsel is nodig. Desondanks is er voldoende bewijs dat luchtvervuiling kankerverwekkend is en zijn er dringende inspanningen nodig om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief