Nina Van Den Broecke Verschenen op 25/04/2022

In het nieuws

Aan avocado’s worden allerlei positieve gezondheidseffecten toegeschreven. Zo zouden ze de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Amerikaanse onderzoekers bevestigen dit in een nieuwe studie. Klopt dit?

Factcheck

Deze grootschalige studie toont aan dat avocado’s de kans op hart- en vaatziekten kan verkleinen. Op de kans op een beroerte hebben ze geen effect. Maar avocado’s zijn niet uniek. Ook noten, olijfolie en andere plantaardige oliën hebben een gelijkaardig effect.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Voor hun studie maakten ze gebruik van twee grootschalige opvolgonderzoeken. Op deze manier beschikten ze over de gegevens van 68.786 vrouwen en 41.701 mannen die gedurende 30 jaar gevolgd werden. Het doel van hun studie was om na te gaan of er een verband bestaat tussen het eten van avocado’s en de kans om een hart- en vaatziekte te krijgen.

Bij het begin van de studie waren alle deelnemers gezond. Om de twee jaar werden allerlei gezondheidsgegevens verzameld. En elke vier jaar moesten de deelnemers een voedselfrequentievragenlijst invullen. Daarin werd onder andere gevraagd hoe vaak ze avocado’s eten. Ook werd bijgehouden wie een hart- en vaatziekte kreeg of eraan overleed.

De uitgebreide statistische analyse leert dat de deelnemers die meer dan twee keer per week avocado’s aten:

• 16% minder kans hadden op hart- en vaatziekten in het algemeen;

• 21% minder kans hadden op een coronaire hartziekte dan diegenen die nooit avocado’s aten.

Het eten van avocado’s had geen invloed op de kans om een beroerte te krijgen.

Bron

(1) Pacheco, L. S., Li, Y., Rimm, E. B., Manson, J. E., Sun, Q., Rexrode, K., ... & Guasch‐Ferré, M. (2022). Avocado Consumption and Risk of Cardiovascular Disease in US Adults. Journal of the American Heart Association, e024014.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Avocado’s zijn rijk aan oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Deze vetzuren doen het slechte cholesterol dalen (2). Daarnaast zijn ze een goede bron van vezels, bioactieve stoffen en verschillende vitaminen en mineralen (o.a. kalium en foliumzuur) (3). Deze stoffen verkleinen elk op hun manier de kans op hart- en vaatziekten. De resultaten van deze nieuwe studie zijn dus niet onverwacht. Ze dragen bij aan de wetenschappelijke onderbouw.

Niet enkel avocado’s

Maar uit deze studie blijkt ook dat niet alleen avocado’s een positief effect hebben. Noten, olijfolie en andere plantaardige oliën hebben dezelfde of zelfs meer effecten. Wanneer avocado’s vervangen worden door deze producten dan verandert dat niets aan de kans op hart- en vaatziekten én verkleint het de kans op een beroerte. Het is duidelijk dat avocado’s geen monopolie bezitten.

Conclusie

Deze grootschalige studie toont aan dat avocado’s de kans op hart- en vaatziekten kan verkleinen. Op de kans op een beroerte hebben ze geen effect. Maar avocado’s zijn niet uniek. Ook noten, olijfolie en andere plantaardige oliën hebben een gelijkaardig effect.

Referenties
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief