In de kijker

Een snuifje bewijs om zoutverbruik te minderen

Er wordt gedacht dat hoge zoutinnames een oorzaak zijn van een te hoge bloeddruk, die het risico vergroot op bijv. beroertes en hartfalen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gelooft dat overheden de volksgezondheid kunnen verbeteren door de zoutconsumptie te verminderen. | Bekijk artikel »

Atopisch eczeem: welke behandeling werkt best?

Atopisch eczeem (atopische dermatitis) is een veel voorkomende huidaandoening die een grote impact kan hebben op de levenskwaliteit van zowel kinderen als volwassenen. Een mogelijk alternatief voor lokale cortisonecrèmes (LCS) is zalf op basis van tacrolimus. | Bekijk artikel »

Paracetamol: veel gebruikt, weinig efficiënt

Paracetamol is jarenlang hét medicijn geweest voor alle soorten acute en langdurige pijnen. Het wordt aanbevolen voor o.a. rugpijn en artrose. Een literatuuroverzicht van Cochrane is duidelijk: het werkt niet.  | Bekijk artikel »

Helpt yoga bij astma?

Volgens het bewijsmateriaal verzameld in een literatuuroverzicht van Cochrane is het niveau van bewijs nog niet van die aard dat we met zekerheid kunnen zeggen dat yoga helpt bij mensen met astma, maar de eerste signalen zijn veelbelovend. | Lees meer »

Vaccinatie tegen mazelen: vroeger en nu

Vroeger was mazelen een veel dodelijkere ziekte, en dat is het nog steeds in veel arme landen. Een nieuw literatuuroverzicht van Cochrane levert behoorlijk sterk bewijs op dat mensen die blootgesteld zijn aan mazelen minder kans hebben om de ziekte te krijgen en eraan te sterven als ze een injectie krijgen met de antistoffen van een andere persoon. | Bekijk artikel

Nieuwsbrief

Vul je emailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

icoontje van envelop bij invulvelden voor nieuwsbrief