Patrick Mullie Verschenen op 07/06/2021

Bewering

Het soort muziek waarmee je ’s ochtends ontwaakt, zou volgens een Australische studie een weerslag hebben op je alertheid en je mentale toestand tijdens de eerste uren van de dag. Klopt dat?

Factcheck

Australische onderzoekers vroegen aan 50 deelnemers met welke muziek ze ’s ochtends wakker werden, en hoe ze zich nadien voelden. Slaapinertie, een loom gevoel na het ontwaken, zou tot ongevallen kunnen leiden. De onderzoekers vonden geen verband tussen ochtendmuziek en slaapinertie. Als je wakker wordt met radionieuws of met banaal gerinkel, moet je je geen zorgen maken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Australische onderzoekers werden ’s ochtends wakker en vroegen zich af of de muziek die je wakker maakt, een invloed heeft op de eerste uren na het ontwaken (1). Om hun onderzoeksthema kracht bij te zetten, beweerden de onderzoekers dat slaapinertie, wat betekent dat je nog moe en loom bent na het ontwaken, in het verleden had geleid tot een vliegtuigongeval met 158 doden. De piloot van Air India Express was pas wakker van een dutje en nam fatale beslissingen door slaapinertie.

De wetenschappers peilden bij 50 deelnemers via vragenlijsten naar:

  • de muziek waarmee ze wakker werden;
  • hoe ze zich voelden nadat ze die muziek hoorden.

De onderzoekers vonden geen verband tussen het muziekgenre waarmee de deelnemers ontwaakten en loomheid in de ochtend. Na verder zoeken vonden ze wel een relatie tussen muziek die de deelnemers al dan niet als melodieus ervoeren en slaapinertie. Melodieuze muziek gaf de proefpersonen ‘s ochtends een beter gevoel dan muziek die hen niet melodieus in de oren klonk. Welk muziekgenre je het best kiest om wakker te worden, moet volgens de wetenschappers verder onderzocht worden.

Bron

(1) McFarlane SJ, Garcia JE, Verhagen DS, et al. Alarm tones, music and their elements: Analysis of reported waking sounds to counteract sleep inertia. PLoS One. 2020 Jan 28;15(1):e0215788.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De eerste resultaten van dit onderzoek leken vrij evident: er was geen verband tussen het type muziek bij het ontwaken en een loom gevoel ‘s ochtends. Na lang zoeken vonden de onderzoekers dan toch iets: melodieuze muziek lijkt beter te zijn om slaapinertie te bestrijden. Maar wat is melodieuze muziek? Laten we eerlijk zijn: wakker worden met het Requiem van Mozart zal andere gevoelens opwekken dan You’re simply the best van Tina Turner.

Het wetenschappelijk tijdschrift PloS One staat er wel om bekend om mindere studies te publiceren: elke onderzoeker moet meer dan 1.000 euro betalen om zijn artikel te publiceren. Dat is een mooie bron van inkomsten voor het tijdschrift.

Deze studie vertoont verder nog vele zwakheden:

  • Hoe loom de deelnemers ’s ochtends waren, werd niet gemeten.
  • De definitie van het type muziek blijft vaag.
  • De duur van de slaap werd niet gemeten.
    • ’s Ochtends wakker worden met Tina Turner na een slaap van 3 uur zal het gevoel van de beste te zijn temperen.
  • De studie was een dwarsdoorsnedestudie: dat is een type waarnemend onderzoek dat verbanden kan vaststellen, maar geen oorzaak-gevolgverbanden kan aantonen.

Om dit ernstig te onderzoeken, hadden de wetenschappers de deelnemers met verschillende muzikale tonen moeten wekken, en nadien tests laten afleggen.

Conclusie

Australische onderzoekers vroegen aan 50 deelnemers met welke muziek ze ’s ochtends wakker werden, en hoe ze zich nadien voelden. Slaapinertie, een loom gevoel na het ontwaken, zou tot ongevallen kunnen leiden. De onderzoekers vonden geen verband tussen ochtendmuziek en slaapinertie. Als je wakker wordt met radionieuws of met banaal gerinkel, moet je je geen zorgen maken.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief