Cebam Verschenen op 19/02/2019

In het nieuws

Bij vrouwen die kolven verandert de samenstelling van de moedermelk, zo meldde een Nederlandse krant vorige week naar aanleiding van Canadees onderzoek.

Factcheck

Onderzoekers stellen vast dat de bacteriesamenstelling in afgekolfde moedermelk lichtjes verschillend is van niet afgekolfde melk. Of dit enige betekenis heeft, laat staan nadelige gevolgen voor de gezondheid, werd niet onderzocht.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van een Canadese universiteit wilden de samenstelling van bacteriën in moedermelk in kaart brengen. Daarbij zochten ze naar verbanden tussen deze bacteriesamenstelling en factoren van de moeder, zoals BMI (Body Mass Index), roken, methode van bevalling en wijze van borstvoeding (1).

De wetenschappers beschikten over gegevens van 393 borstvoedende moeder-kindkoppels, waarvan zij ook de moedermelk zelf konden analyseren. Uit hun onderzoek bleek dat van alle onderzochte factoren alleen het wel of niet kolven een duidelijk verband hield met een andere bacteriesamenstelling van de moedermelk: afgekolfde melk bevatte minder zogeheten bifidobacteriën en meer ‘mogelijk ziekmakende bacteriën’.

De onderzoekers voegen er wel aan toe dat het nog niet duidelijk is of deze veranderde bacteriesamenstelling nadelige gezondheidseffecten heeft voor het kind. Daarvoor is verder onderzoek nodig.

Bron

(1) https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(19)30049-6

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De Canadese onderzoekers stellen dat hun onderzoek vernieuwend is door de omvang en door de verschillende manieren waarmee ze verbanden nagingen tussen factoren bij moeder en kind en de bacteriesamenstelling van de moedermelk. De onderzoekers keken echter niet naar de (mogelijke) gevolgen voor de gezondheid van het kind. Wel verwijzen ze naar een eerder onderzoek dat een verband vaststelde tussen afgekolfde moedermelk en een groter risico op astma op peuterleeftijd (2). Maar ook deze eerdere studie toonde enkel een relatie (verband) aan, en kon niet concluderen dat afgekolfde melk het risico op astma werkelijk verhoogt (oorzakelijk verband). De toen onderzochte groep kinderen was ook niet representatief: maar liefst 12% kreeg op de leeftijd van 3 jaar de diagnose ‘astma of mogelijke astma’. Dergelijke resultaten zijn daarom niet zomaar te vertalen naar willekeurige moeders en hun kinderen.

Kind en Gezin adviseert exclusieve borstvoeding in de eerste 4 tot 6 maanden (3).

Conclusie

Onderzoekers stellen vast dat de bacteriesamenstelling in afgekolfde moedermelk lichtjes verschillend is van niet afgekolfde melk. Of dit enige betekenis heeft, laat staan nadelige gevolgen voor de gezondheid, werd niet onderzocht.

Referenties
Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief