Cebam Verschenen op 30/08/2017

In het nieuws

Donkere drankjes bezorgen je een sterkere kater dan alcohol met een lichte kleur. Wetenschappers ontdekten namelijk dat je meer hoofdpijn krijgt van whiskey dan van wodka.

Factcheck

Deze studie suggereert dat whiskey drinken een ergere kater veroorzaakt dan wodka. Er wordt echter niet verklaard waarom dit zo is. We kunnen hieruit dus niet concluderen dat je van donkere drankjes een sterkere kater krijgt dan van lichte.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een groep Amerikaanse onderzoekers bestudeerde de effecten van een kater op je mentale prestaties. Daarnaast onderzochten ze of de kater erger is na het drinken van Amerikaanse Bourbon-whiskey of wodka. (1) Voor deze studie verzamelden ze 95 studenten of net afgestudeerden tussen 21 en 35 jaar oud. De proefpersonen moesten ervaren drinkers zijn (meer dan 5 alcoholische consumpties op één avond in de afgelopen maand), maar mochten geen diagnose van een alcoholprobleem hebben.

De studie werd uitgevoerd op twee avonden: op één avond kregen de deelnemers whiskey of wodka voorgeschoteld (gemixt met cola om de kleur te maskeren), een week later kregen ze een alcoholvrije placebodrank. Vlak voor het begin van de studie legden ze enkele mentale testen af die hun reactiesnelheid, aandacht en concentratie maten. De ochtend erna voerden de deelnemers dezelfde testen uit en werd hen gevraagd hoe ze zich voelden. Elke persoon die de avond ervoor alcohol genuttigd had, presteerde slechter op de mentale taken dan zij die geen alcohol gedronken hadden. Er was geen verschil tussen de twee soorten drank. Wel voelden de personen die whiskey hadden gedronken zich beduidend slechter dan zij die wodka hadden genuttigd.

De onderzoekers gaven als mogelijke verklaring dat donkerdere dranken (zoals whiskey) een ernstigere kater veroorzaken, doordat er meer bijproducten in zitten door fermentatie.

Bron

(1) Rohsenow DJ, Howland J, Todd Arnedt J, et al. Intoxication With Bourbon Versus Vodka: Effects on Hangover, Sleep, and Next-Day Neurocognitive Performance in Young Adults.Alcoholism: Clinical and Experimental Research. Published Online: Dec 17

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is een interessante studie, maar het is te vroeg om massaal wodka te beginnen drinken. De studie is namelijk vrij kleinschalig, wat de kans op toeval sterk vergroot. Een kater is een subjectieve toestand die door iedereen anders ervaren wordt. Verder vermeldt de studie zelf nog enkele tekortkomingen: er is enkel gewerkt met jonge proefpersonen zonder alcoholprobleem, dus het is niet zeker dat de effecten op oudere personen of alcoholici dezelfde zijn. Ook zullen sommigen meer of minder drinken dan de hoeveelheid alcohol die in deze studie is gebruikt, wat de effecten beïnvloedt. Daarnaast vermoedden de meeste proefpersonen, ondanks het gebruik van een placebodrank met dezelfde kleur en smaak, toch wat ze aan het drinken waren. Hierdoor werden de resultaten mogelijk beïnvloed.

De studie impliceert dat we ons door een kater niet alleen slecht voelen, maar ook mentaal zwakker presteren. Dit kan een invloed hebben op o.a. ons rijgedrag. Het bewijs dat donkere drankjes een sterkere kater bezorgen dan lichte, wordt echter niet aangetoond. Er werden slechts twee sterke dranken getest, waarbij niet bestudeerd werd of het verschil aan de kleur te wijten is. Dat het te maken zou hebben met het fermentatieproces, is een mogelijke theorie van de wetenschappers waar de media te veel nadruk op heeft gelegd. Over andere dranken, zoals wijn en bier, wordt niet gesproken in de studie. Drinken met mate is en blijft de beste manier om een kater te vermijden.

Conclusie

Deze studie suggereert dat whiskey drinken een ergere kater veroorzaakt dan wodka. Er wordt echter niet verklaard waarom dit zo is. We kunnen hieruit dus niet concluderen dat je van donkere drankjes een sterkere kater krijgt dan van lichte.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/no-escape-from-the-hangover/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief