Sanne Boonen Verschenen op 20/08/2018

In het nieuws

Er is nog weinig bekend over de mate waarin de damp van e-sigaretten schadelijk is voor onze gezondheid. Laboratoriumonderzoek op longcellen wijst uit dat er meer schade aangericht wordt dan aanvankelijk gedacht.

Factcheck

Volgens dit laboratoriumonderzoek zou de vloeistof in e-sigaretten meer schade berokken nadat ze verdampt is en weer afgekoeld in de longen, in vergelijking met de initiële vloeistof. 

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van twee universiteiten in het Verenigd Koningrijk wilden de effecten van blootstelling aan de dampen van een e-sigaret nagaan (1). Ze ontwikkelden hiervoor een nieuwe tool, waarbij longcellen blootgesteld worden aan de gecondenseerde vloeistof die ontstaat door het verdampingsproces. Dit systeem genereert dampwolkjes die zeer dicht in de buurt komen bij de ‘echte’ trekjes aan een e-sigaret.

Hiernaast verzamelden de onderzoekers een bepaald type longcellen die belangrijk zijn voor ons afweersysteem van 8 niet-rokers met gezonde longen. Deze cellen vormen een barrière tegen irriterende stoffen en potentiële ziekteverwekkers. Ze werden in het labo blootgesteld aan de vloeistof in de e-sigaret vóór verdamping en de gecondenseerde vloeistof opgevangen na verdamping, met en zonder nicotine. Na 24 uur gingen ze het effect op de longcellen na.

Cellen blootgesteld aan de vloeistof uit de e-sigaret vóór het dampen waren voor 78,8% levensvatbaar, maar de levensvatbaarheid daalde tot 18,2% na contact met de gecondenseerde vloeistof na verdamping. De levensvatbaarheid van de cellen verbeterde wel (naar respectievelijk 84,5% en 62,8%) na blootstelling aan nicotinevrije vloeistoffen (niet-verdampt en verdampt).

Na blootstelling aan de gecondenseerde vloeistof sterven meer cellen dan na blootstelling aan de vloeistof die nog niet verdampt is, ook als er geen nicotine in zit. Er is dus nog een andere reden waarom gecondenseerde vloeistof schadelijker is. Naast het afsterven van de longcellen stelden de onderzoekers ook ontstekingsverschijnselen vast. 

Bron

(1) Scott A, Lugg ST, Aldridge K, et al. Pro-inflammatory effects of e-cigarette vapour condensate on human alveolar macrophagesThorax. Published online August 13 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Hoewel de e-sigaret beduidend minder ongezond is dan een gewone sigaret, kunnen we ze niet als gezond omschrijven. Deze studie voorziet ons van een aantal interessante bevindingen over wat zou kunnen gebeuren met menselijke cellen als ze blootgesteld worden aan de verdampte vloeistof van de e-sigaret. 

Omdat dit een laboratoriumonderzoek betreft, zijn de uiteindelijke effecten bij de mens moeilijk te voorspellen. Een vergelijking op lange termijn van de longen en het afweersysteem van dampers, sigarettenrokers én niet-rokers zou een betere onderzoeksmethode zijn.

Wie meer informatie wenst over de e-sigaret kan terecht op de website van Gezond Leven

Conclusie

Volgens dit laboratoriumonderzoek zou de vloeistof in e-sigaretten meer schade berokken nadat ze verdampt is en weer afgekoeld in de longen, in vergelijking met de initiële vloeistof. 

Referenties

https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/study-finds-e-cigarettes-may-make-lungs-vulnerable-infection/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief