Nina Van Den Broecke Verschenen op 10/03/2017

In het nieuws

‘An apple a day keeps the doctor away’ luidt het gezegde. In een nieuwe publicatie suggereren onderzoekers dat appels ons kunnen beschermen tegen kanker.

Factcheck

Of appels effectief de kans op kanker verkleinen is op basis van de huidige wetenschappelijke kennis niet duidelijk. Dagelijks twee tot drie stuks fruit eten draagt bij tot een goede vezelinname. Hiervan is wel overtuigend aangetoond dat het de kans op colorectale kanker verkleint.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Appels zijn een goede bron van verschillende bio-actieve stoffen zoals flavonoïden. Deze stoffen zijn al meermaals onderzocht in het kader van kanker. In een nieuw artikel bespreken onderzoekers de verschillende studies en geven een stand van zaken.

Appels zouden op verschillende manieren bescherming bieden tegen kanker. Ten eerste zouden flavonoïden een sterke anti-oxidatieve werking hebben en het lichaam beschermen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress is het proces waarbij vrije radicalen gevormd worden. Deze zouden de kans op kanker verhogen. Daarnaast zou één van de flavonoïden, floretine, inwerken op de verschillende mechanismen die ervoor zorgen dat een gezonde cel verandert in een kankercel. Floretine, wat vooral in de schil zit, zou dus met andere woorden het ontstaan van kankercellen afremmen. Ook zou deze stof beletten dat kankercellen zich kunnen verspreiden waardoor de kans op uitzaaiïngen verkleint. Tot slot zou floretine verhinderen dat glucose kan opgenomen worden in de kankercel en zo celdood in de hand werken. Positieve effecten zijn gezien bij darm-, long-, borst- en leverkanker (1).

Bron

1. Tu, S. H., Chen, L. C., & Ho, Y. S. (2016). An apple a day to prevent cancer formation: Reducing cancer risk with flavonoids. Journal of Food and Drug Analysis.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De meeste onderzoeken naar het verband tussen appels en kanker zijn uitgevoerd bij dieren of op menselijke cellen in een laboratorium. De resultaten klinken interessant als basis maar dienen verder onderzocht te worden bij mensen alvorens relevante besluiten kunnen getrokken worden. Het onderzoek naar het beschermend effect van appels bij mensen is eerder beperkt. Een aantal case-controle onderzoeken waarbij de appelconsumptie van mensen met en zonder kanker vergeleken werd, tonen een beschermend effect van appels. Ook uit een aantal opvolgonderzoeken waarbij mensen gedurende een bepaalde tijd gevolgd werden, blijkt dat diegenen die meer appels aten, minder kans hadden om kanker te krijgen (2, 3). De resultaten zijn echter niet eenduidig en het is te vroeg om te kunnen besluiten dat appels effectief de kans op kanker verkleinen. Bovendien dient het effect binnen het totale voedingspatroon bekeken te worden.

Dit neemt niet weg dat dagelijks een appel eten goed kan zijn voor de gezondheid. Appels zijn niet alleen een goede bron van flavonoïden maar ook van vitamine C en vezels. Van vezels is overtuigend aangetoond dat ze kans op colorectale kanker verkleinen (3). Ook andere fruitsoorten, groenten, peulvruchten en volle granen zijn een goede bron van vezels.

Conclusie

Of appels effectief de kans op kanker verkleinen is op basis van de huidige wetenschappelijke kennis niet duidelijk. Dagelijks twee tot drie stuks fruit eten draagt bij tot een goede vezelinname. Hiervan is wel overtuigend aangetoond dat het de kans op colorectale kanker verkleint.

Referenties

(2)Hyson, D. A. (2011). A comprehensive review of apples and apple components and their relationship to human health. Advances in Nutrition: An International Review Journal, 2(5), 408-420

(3)http://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/apples.html

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief