Cebam Verschenen op 17/07/2018

In het nieuws

Mensen met huidtype 1, dat zijn blonde en roodharige personen met een bleke huid, verbranden ook met zonnecrème. Ze moeten bijkomende maatregelen nemen, waarschuwen onderzoekers.

Factcheck

Om zonnebrand te vermijden kunnen blonde en roodharige types beter de schaduw opzoeken en een hoedje dragen op de warmste uren van de dag. Dat beschermt beter tegen zonnebrand dan zonnecrème smeren, zeggen onderzoekers. Daarmee is niet bewezen dat zonnecrème niet zou werken. Waarschijnlijk wordt het smeren te weinig herhaald en wordt de crème te dun aangebracht.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van het nationaal kankerinstituut in Maryland, VS, analyseerden gegevens van meer dan 28.000 respondenten die in 2015 deelnamen aan een grootschalige gezondheidsenquête. In die enquête werd gevraagd of mensen snel verbranden wanneer ze een uur in de vlakke zon zouden zitten zonder bescherming. Ook werd gepolst naar het aantal keren dat ze de voorbije jaren zonnebrand hadden opgelopen. Op basis van deze antwoorden werden twee categorieën gevormd: 16.000 personen met een verhoogde gevoeligheid voor zonnebrand en 12.000 die goed tegen de zon kunnen (1).

De bevraging polste ook naar maatregelen die mensen treffen om zich te beschermen tegen overmatige blootstelling aan zonlicht: geen, zonnecrème, een breedgerande hoed, in de schaduw blijven, lange mouwen, een lange broek, … De meeste mensen (77%) gaven aan zich te beschermen tegen overmatig zonlicht. De schaduw opzoeken (40%) was de meest populaire vorm van zonnebescherming en lange mouwen (16%) de minst populaire. Zonnebrand kwam het vaakst voor bij de zon-gevoelige personen die enkel zonnecrème gebruikten en geen andere maatregelen namen: 62% van hen raakte alsnog verbrand.

Daaruit besluiten de onderzoekers dat enkel zonnecrème mensen met een zon-gevoelige huid (blonde en roodharige types) onvoldoende beschermt tegen zonnebrand.

Bron

(1) https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2684788

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Zonnecrème wordt mogelijk niet altijd correct gebruikt, denken de onderzoekers: men smeert te weinig of niet vaak genoeg. Dat verklaart wellicht waarom gevoelige types toch nog verbrand geraken. Andere preventieve maatregelen worden minder in de verf gezet, maar beschermen beter dan zonnecrème alleen, vooral wanneer ze gecombineerd worden: in de schaduw blijven, een zonnehoed en bedekkende kledij dragen. Belangrijk is ook om tussen 11 uur en 14 uur uit de zon te blijven. Wie deze maatregelen toepast, loopt weinig kans op zonnebrand, ook wanneer geen zonnecrème gebruikt wordt.

We hebben zonlicht nodig voor de aanmaak van vitamine D, voor een goede ontwikkeling van de ogen in de kindertijd en voor een goed humeur. De zon helemaal vermijden is dus geen goed idee, maar ze opzoeken wanneer de stralen minder krachtig zijn, is wel aangewezen.

Conclusie

Om zonnebrand te vermijden kunnen blonde en roodharige types beter de schaduw opzoeken en een hoedje dragen op de warmste uren van de dag. Dat beschermt beter tegen zonnebrand dan zonnecrème smeren, zeggen onderzoekers. Daarmee is niet bewezen dat zonnecrème niet zou werken. Waarschijnlijk wordt het smeren te weinig herhaald en wordt de crème te dun aangebracht.

Referenties

https://www.euromelanoma.org/belgie/preven%C8%9Bia-cancerului-de-piele/ken-je-huidtype
https://www.acsh.org/news/2018/07/12/sunscreen-alone-not-enough-fair-skinned-study-finds-13180

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief