Nina Van Den Broecke Verschenen op 12/07/2019

In het nieuws

Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.

Factcheck

Een Amerikaanse studie bevestigt dat diepgevroren groenten en fruit een waardig alternatief vormen voor verse groenten en fruit: ze bevatten evenveel vitaminen. Na vijf dagen bewaren in de koelkast is de kans op vitamineverlies iets groter dan voor driepvriesproducten, maar dat verlies valt al bij al mee.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers zijn nagegaan in welke mate er een verschil is in vitaminegehalte tussen verse en diepvriesgroenten en fruit (1). Om dit te onderzoeken hebben ze gedurende 2 jaar stalen verzameld en onderzocht van zes verschillende groentesoorten (bloemkool, broccoli, maïs, prinsessenbonen, erwten en spinazie) en twee fruitsoorten (aardbeien en bosbessen). Zowel de verse groenten en het fruit als de diepvriesproducten werden aangekocht in zes verschillende grootwarenhuizen. De lange verzameltijd en de verschillende winkels waren nodig om het effect van de schommeling in vitaminegehalte die van nature aanwezig is zoveel mogelijk te minimaliseren.

Het was niet mogelijk om alle vitaminen te bepalen. Daarom focusten de onderzoekers zich op vitamine C, beta-caroteen en foliumzuur. Groenten en fruit zijn belangrijke leveranciers van deze vitaminen. De onderzoekers deden de analyses niet enkel direct na aankoop, maar voor de verse groenten en fruit ook na vijf dagen bewaren. Vaak gaan mensen slechts een- of tweemaal per week winkelen en worden de groenten nog een tijdje bewaard in de koelkast. De resultaten tonen aan dat er vaak slechts kleine, niet significante verschillen waren in vitaminengehalte tussen de verse, de bewaarde groenten/fruit en de diepvriesproducten. In 8 van de 24 bepalingen scoorden verse groenten en fruit na vijf dagen iets slechter dan de verse producten en diepvriesproducten.

Bron

(1)Li, L., Pegg, R. B., Eitenmiller, R. R., Chun, J. Y., & Kerrihard, A. L. (2017). Selected nutrient analyses of fresh, fresh-stored, and frozen fruits and vegetables. Journal of Food Composition and Analysis, 59, 8-17.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie toont aan dat het diepvriezen van groenten en fruit veelal geen negatief effect heeft op het vitaminegehalte. De snelle verwerking na oogst en het ultrasnelle diepvriesproces spelen hierbij zeker een rol.

Vernieuwend aan deze studie is dat ook het effect van het huishoudelijk bewaren van groenten en fruit in kaart is gebracht. Verrassend is dat in het merendeel van de gevallen de verliezen na vijf dagen in de koelkast beperkt waren. In één op drie gevallen was er wel een significante daling van het vitaminegehalte. Wat het effect is van langer bewaren of bewaren op kamertemperatuur werd niet onderzocht. Maar omwille van bederf en kwaliteitsverlies wordt dit voor de onderzochte groenten en fruit niet aangeraden.

Bij je keuze tussen verse of diepvriesgroenten en fruit hoef je je dus geen zorgen te maken over het vitaminegehalte. Ze kunnen beide in een gezond voedingspatroon.

Conclusie

Een Amerikaanse studie bevestigt dat diepgevroren groenten en fruit een waardig alternatief vormen voor verse groenten en fruit: ze bevatten evenveel vitaminen. Na vijf dagen bewaren in de koelkast is de kans op vitamineverlies iets groter dan voor driepvriesproducten, maar dat verlies valt al bij al mee.

Referenties


Fris en fruitig

Fruit vind je in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. We raden aan om dagelijks een tweetal porties te eten. Wissel daarbij af tussen verschillende soorten en kies zo veel mogelijk voor fruit van het seizoen.

Naast vers fruit is ook diepvriesfruit een gezonde keuze en handig in gebruik. Tip: vries in de zomermaanden wat porties aardbeien, blauwe bessen, frambozen, … in. Handig voor bij het ontbijt of in een milkshake. En zo heb je ook in de wintermaanden wat meer afwisseling in fruitsoorten.

Geen vers of diepvriesfruit in huis? Dan kun je ter afwisseling ook voor fruit uit blik of gedroogd fruit kiezen. Fruit drinken (in de vorm van fruitsap of smoothies) doe je beter niet te vaak.

Lees meer
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief