Patrick Mullie Verschenen op 22/09/2020

In het nieuws

Granola is volgens velen een gezond ontbijt. Iedereen lijkt er nog altijd van in de ban: sociale media staan vol met foto’s van borden en repen granola. Maar is granola beter dan brood om een gezond gewicht te behouden?

Factcheck

De markt voor granola is de laatste jaren toegenomen, net als de toegeschreven gezondheidsvoordelen. De samenstelling van granola is vergelijkbaar met meergranenbrood, maar het bevat heel wat meer calorieën per 100 gram. Om je gewicht te beheersen, kan je dus meer meergranenbrood eten dan granola voor evenveel calorieën.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De markt voor granola, muesli en ontbijtgranen is de laatste jaren toegenomen. Er worden ook meer en meer gezondheidsvoordelen toegeschreven aan granola en consoorten. Muesli is doorgaans droge haver met gedroogde vruchten en noten. Granola is een product waar een bakproces aan voorafgaat, en eventueel extra suiker en vetstoffen worden toegevoegd.

Nederlandse onderzoekers gingen na of granolarepen een invloed hadden op het lichaamsgewicht en de eetlust van mensen met overgewicht (1). De onderzoekers gaven twee soorten granolarepen aan 62 volwassen proefpersonen. Een deel van de deelnemers kreeg gewone granolarepen, een ander deel kreeg granolarepen verrijkt met voedingsvezels. De deelnemers werden opgevolgd door een diëtist om hun dagelijkse calorie-opname aan te passen aan hun behoefte. Na 12 weken stelden de onderzoekers weinig verschillen vast tussen de groepen die verschillende granolarepen aten: het lichaamsgewicht en de lichaamssamenstelling waren in beide groepen praktisch gelijk. Bij de groep die vezelrijke granola at, lag de eetlust iets lager.

De onderzoekers besluiten dat vezelrijke granolarepen een rol zouden kunnen spelen in gewichtsbeheersing.

Bron

(1) Pol K, de Graaf C, Meyer D, et al. The efficacy of daily snack replacement with oligofructose-enriched granola bars in overweight and obese adults: a 12-week randomised controlled trial. Br J Nutr. 2018;119(9):1076-1086.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie werd betaald door Sensus BV uit Roosendaal, een firma die voedingsvezels verkoopt. Het onderzoek laat uitschijnen dat granolarepen kunnen helpen om een gezond gewicht te behouden. Het opzet van deze interventiestudie wijkt echter fel af van de werkelijkheid: niet iedereen die granolarepen eet, wordt begeleid door een diëtist die erop toeziet dat de dagelijkse calorie-opname niet stijgt. Anderzijds is het vrij logisch dat de deelnemers niet aankwamen in gewicht, want hun calorie-opname steeg niet.

Tabel 1 (zie onder) geeft een vergelijking weer van de samenstelling van granola, meergranenbrood en wit brood, telkens per 100 gram (2).

  • Granola bevat opmerkelijk meer calorieën, namelijk 464 per 100 gram. Meergranenbrood bevat 265 calorieën per 100 gram en wit brood 279 calorieën.
  • Een portie van 100 gram brood komt dus overeen met een portie van 60 gram granola, een belangrijk punt om je lichaamsgewicht onder controle te houden. Wanneer je brood vervangt door granola, moet je dus minder granola nemen.
  • Het gehalte aan eiwitten en koolhydraten in granola is vergelijkbaar met meergranenbrood, maar het vetgehalte ligt een stuk hoger. Granola bevat tot 29 gram vet per 100 gram, tegenover 13 gram voor meergranenbrood en 9 gram voor wit brood.
  • Het vezelgehalte in granola is vergelijkbaar met meergranenbrood, namelijk 7 gram per 100 gram. Het vezelgehalte in wit brood is slechts 2 gram, en is dan ook af te raden.

We kunnen dus besluiten dat de samenstelling van granola vergelijkbaar is met die van meergranenbrood, maar beter is dan de samenstelling van wit brood. Om je gewicht onder controle te houden, mag je meer boterhammen meergranenbrood eten dan granola voor evenveel calorieën.

Tabel 1. Vergelijking van de samenstelling van granola, meergranenbrood en witbrood

(Bron: USDA FoodData Central Table) (2)

Samenstelling / 100 g

Granola

Meergranenbrood

Wit brood

Calorieën

464

265

279

Eiwitten (g)

14

13

9

Vetten (g)

29

4

3

Koolhydraten (g)

46

43

74

Voedingsvezels (g)

7

7

2

Conclusie

De markt voor granola is de laatste jaren toegenomen, net als de toegeschreven gezondheidsvoordelen. De samenstelling van granola is vergelijkbaar met meergranenbrood, maar het bevat heel wat meer calorieën per 100 gram. Om je gewicht te beheersen, kan je dus meer meergranenbrood eten dan granola voor evenveel calorieën.

Referenties

(2) USDA FoodData Central Table. https://fdc.nal.usda.gov 20 september 2020

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief