Liesbet De Wit Verschenen op 29/04/2025

In het nieuws

Voldoende water drinken is goed voor je gezondheid. Denk je gezond bezig te zijn met de hele dag door kleine beetjes water te drinken, duikt opeens het verhaal op dat dat helemaal niet zo gezond is. ‘Bulkdrinken’, een paar keer per dag een paar glazen water na elkaar drinken, zou veel beter zijn. Dat beweert alleszins voedingsdeskundige Nanneke Schreurs in een post op Instagram op 18 april.

Conclusie

Er is geen bewijs dat kleine slokjes water drinken doorheen de dag het dorstgevoel verstoort en ons lichaam te weinig rust geeft. Het belangrijkste is dat je dagelijks ongeveer 1,5 liter water drinkt. Het doet er niet toe wanneer of hoe je dat doet: een paar keer per dag grotere hoeveelheden of de hele dag door kleine slokjes van een drinkbus of waterflesje zijn beide prima.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Nanneke Schreurs is een Nederlandse orthomoleculair therapeut en voedingsdeskundige. In het tv-programma Tijd voor Max van 9 april vertelt ze dat het beter is om een paar keer per dag grotere hoeveelheden water te drinken (bulkdrinken) dan de hele dag door slokjes te nemen van je drinkbus of waterflesje (1).

Kleine slokjes water drinken zou ons dorstgevoel verstoren. Bovendien zou ons lichaam telkens moeten reageren om het water te verwerken, waardoor het te weinig rustperiodes kent en onvoldoende kan herstellen.

Volgens Schreurs is ons lichaam helemaal niet gemaakt om de hele dag door kleine slokjes te drinken. Onze voorouders hadden immers ook geen waterfles op zak, stelt ze.

Bron

(1) Tijd voor MAX. Volgens Nanneke Schreurs is het drinken van slokjes water helemaal niet goed voor je lichaam. Je zou juist wat meer moeten 'bulkdrinken'.... Instagram. 18 april 2025.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Als volwassene verliezen we dagelijks gemiddeld 2 tot 3 liter vocht: via onze ademhaling, door te zweten, te plassen en via onze stoelgang. Door te eten en drinken compenseren we dat vochtverlies.

Uit onze voeding halen we per dag ongeveer 1 tot 1,5 liter vocht. Om ons vochtgehalte op peil te houden, is het van belang de overige 1,5 liter aan te vullen door voldoende te drinken. Dat is ook wat Het Vlaams Instituut Gezond Leven voor volwassenen adviseert (2). Concreet zijn dat 6 glazen van 250 milliliter of 3 hervulbare drinkflessen van een halve liter.

Kraantjeswater is de beste dorstlesser. Drink je liever koffie of thee? Dat is ook prima. Maar probeer toch minstens 1 liter water te drinken en de rest met koffie of thee aan te vullen.

Verstoren kleine slokjes je dorstgevoel?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat kleine hoeveelheden water drinken doorheen de dag ons dorstgevoel zou verstoren.

Als volwassene mag je vertrouwen op je dorstgevoel: dat waarschuwt je wanneer het tijd is om te drinken. Kinderen voelen dat nog niet zo goed aan en ook bij ouderen vermindert het dorstgevoel. Beide groepen mogen dus zeker aangemoedigd worden om regelmatig te drinken (2).

Activeert water drinken je lichaam?

Hoewel water een belangrijke rol speelt in verschillende spijsverteringsprocessen (3), activeert water drinken zelf onze spijsvertering niet. Water bevat immers geen voedingsstoffen of calorieën en zet onze stofwisseling dus niet aan. Als je doorheen de dag regelmatig kleine hoeveelheden drinkt, leidt dat niet tot onvoldoende rust- en herstelperiodes van het lichaam.

Tips

Wil je weten of je voldoende water drinkt? Doe dan hier de test.

Drink je te weinig? Bekijk hier enkele tips om meer water te drinken.

Conclusie

Er is geen bewijs dat kleine slokjes water drinken doorheen de dag het dorstgevoel verstoort en ons lichaam te weinig rust geeft. Het belangrijkste is dat je dagelijks ongeveer 1,5 liter water drinkt. Het doet er niet toe wanneer of hoe je dat doet: een paar keer per dag grotere hoeveelheden of de hele dag door kleine slokjes van een drinkbus of waterflesje zijn beide prima.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief