bewerkt door Marleen Finoulst Verschenen op 20/10/2022

In het nieuws

Zo simpel kan het zijn. Vijf minuten wandelen met je baby op de arm. En daarna vijf tot acht minuten samen met je kindje rusten in de zetel. Dan zou je pasgeboren spruit als een roos moeten slapen. Althans, dat is wat Japanse en Italiaanse wetenschappers onderzocht hebben. Maar is het echt zo eenvoudig?

Factcheck

Een internationaal onderzoek bevestigt wat we al langer weten vanuit de praktijk, en wat ouders van nature al eeuwenlang doen: huilende baby’s gaan minder huilen als je ze wiegt, en vallen daarmee ook vaker en sneller in slaap. Dit onderzoek ‘ontdekt’ daarmee niets nieuws.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Aan een recent verschenen studie van Japanse en Italiaanse onderzoekers deden 21 gezonde baby’s van 0 tot 7 maanden oud en hun moeders mee (1). Vier verschillende technieken werden met elkaar vergeleken:

 • rondlopen met de baby op de arm;
 • zitten met de baby op de arm;
 • de baby wiegen in de kinderwagen;
 • de baby direct in bed leggen.

De deelnemers pasten deze technieken achter elkaar toe. Dit hielden ze afwisselend kort (30 seconden) of lang (5 minuten) vol. De onderzoekers keken onder andere naar het gedrag van de baby (slapen, rustig wakker zijn of huilen) en de hartslag.

De resultaten lagen voor de hand:

 • Een rustigere baby had over het algemeen een lagere hartslag dan een huilende baby.
 • Een huilende baby werd rustiger van ronddragen op de arm of wiegen in de kinderwagen. De baby enkel even oppakken was niet voldoende om het huilen te stoppen.
 • Na 5 minuten met de baby op de arm rondlopen, sliepen 5 van de 11 huilende baby’s. Daarna nog 5 minuten met de baby op de arm zitten, deed nog 2 baby’s in slaap vallen.
 • Een rustige baby werd niet nóg rustiger van ermee rond te lopen of te wiegen in een kinderwagen.
 • Als een baby in bed werd gelegd, dan viel de baby ofwel dieper in slaap, ofwel werd die weer wakker.

Op basis van deze resultaten adviseren de onderzoekers om huilende baby’s bij je te nemen, er 5 minuten mee rond te lopen op de arm, en er daarna nog 5 tot 8 minuten mee te zitten voordat je ze in bed legt. Ze benadrukken hierbij dat dit een advies is voor huilende baby’s, niet voor kindjes met al langer bestaande slaapproblemen of baby’s die overmatig huilen.

Bron

(1) Ohmura N, Okuma L, Truzzi A et al. A method to soothe and promote sleep in crying infants utilizing the transport response. Current Biology 2022;32:1–9.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

We kunnen bij dit onderzoek een aantal kanttekeningen maken:

 • ‘Blijven slapen’ werd in de studie gedefinieerd als 40 seconden niet wakker zijn.
  • Dat is natuurlijk veel te kort om te bepalen of een baby daadwerkelijk blijft slapen.
  • Jonge ouders zullen bevestigen dat je een baby die 40 seconden slaapt, niet meteen een succes kan noemen.
 • In combinatie met het kleine aantal onderzochte baby’s is het maar de vraag wat dit onderzoek toevoegt aan de bestaande adviezen.

Conclusie

Een internationaal onderzoek bevestigt wat we al langer weten vanuit de praktijk, en wat ouders van nature al eeuwenlang doen: huilende baby’s gaan minder huilen als je ze wiegt, en vallen daarmee ook vaker en sneller in slaap. Dit onderzoek ‘ontdekt’ daarmee niets nieuws.

Referenties

Bron: DokterMedia

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief