Cebam Verschenen op 14/09/2016

In het nieuws

Voor wie van een drankje houdt, is er goed nieuws: de schadelijke effecten van alcohol kun je voorkomen door stevig te sporten. Dat concluderen onderzoekers van University College London en de Universiteit van Sydney na een studie onder meer dan 35.000 Britten.

Factcheck

Matige en overmatige alcoholconsumptie verhoogt het risico op vroegtijdige sterfte door kanker, hart- en vaatziekten en andere oorzaken. Dit lijkt echter niet op te gaan voor mensen die regelmatig matig-intensief sporten gedurende minstens 5 uur per week. Of dit een rechtstreeks verband is, dan wel het gevolg van een gezondere levensstijl in het algemeen bij de sportievelingen, is uit deze studie niet op te maken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Excessieve alcoholconsumptie verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, diverse kankers en vroegtijdige sterfte. Een internationale onderzoeksgroep wilde weten of regelmatig sporten deze negatieve effecten kan compenseren. Daartoe analyseerden ze enquêtes van 36.370 mannen en vrouwen ouder dan 40 jaar uit een Engelse en een Schotse databank (1). Daarin werd onder andere gedetailleerd gepolst naar fysieke activiteit en alcoholconsumptie. Alcoholconsumptie werd ingedeeld in 6 categorieën in functie van de hoeveelheid: van geheelonthouding tot meer dan 35 glazen per week voor vrouwen en meer dan 49 glazen voor mannen. Frequentie en type activiteit werden omgezet in MET-uren. MET staat voor ‘Metabolic Equivalent of Task’ en is een meeteenheid voor de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspanning kost, vergeleken met de hoeveelheid benodigde energie in rust. Eén MET komt overeen met stilzitten. Voor elke sport bestaat een MET-waarde: wandelen en rustig fietsen levert 4 MET op en lopen 8 MET bijvoorbeeld (2). De deelnemers werden ingedeeld naargelang het aantal geleverde MET-uren per week: inactief (minstens 7 MET-uren), licht tot matig actief (meer dan 7,5 MET-uren) en intensief actief (meer dan 15 MET-uren). Na een gemiddelde opvolgperiode van 10 jaar waren 5.735 mensen overleden.

Uit de analyse van de resultaten blijkt dat diegenen met een sedentaire levensstijl die matig tot excessief alcohol dronken een significant hoger risico liepen op vroegtijdige sterfte door kanker en hart- en vaatziekten: het risico stijgt met 47% bij matig drinken en met 87% bij excessief drinken. Mensen die intensief sporten (meer dan 15 MET-uren per week) lopen daarentegen geen verhoogd risico op vroegtijdige sterfte door kanker of hart- en vaatziekten, ook niet als ze flink wat alcohol verzetten. Meer dan 15 MET-uren per week komt ongeveer overeen met minstens 5 uur sporten per week. De onderzoekers vermoeden dat dergelijke fysieke activiteit de nadelen van alcoholconsumptie op sterfterisico door kanker en hart- en vaatziekten opheft.

Bron

(1) Perreault K, Bauman A, Johnson N, et al. Does physical activity moderate the association between alcohol drinking and all-cause, cancer and cardiovascular diseases mortality? A pooled analysis of eight British population cohorts. British Journal of Sports Medicine. Published online August 31 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie, uitgevoerd op een grote groep mensen van 40 jaar en ouder, vindt geen verband tussen intensieve regelmatige sportbeoefening bij drinkers en vroegtijdige sterfte door kanker en hart- en vaatziekten. Terwijl dat verband wel duidelijk bestaat bij alcoholconsumenten met een sedentaire levensstijl. Toch laat de aard van de studie niet toe te besluiten dat het hier om een oorzaak-gevolgrelatie gaat. Het is best mogelijk dat mensen die regelmatig sporten minder roken, gezonder eten en minder last hebben van overgewicht: dit zijn eveneens factoren die kunnen leiden tot vroegtijdige sterfte. Ook is het moeilijk uitspraken doen over de precieze hoeveelheden alcohol, omdat enquêtes daarover vrij subjectief zijn: mensen onderschatten in de regel hun alcoholconsumptie.

Aanbevolen wordt nog steeds om niet meer dan 14 glazen alcoholische drank per week te consumeren.

Conclusie

Matige en overmatige alcoholconsumptie verhoogt het risico op vroegtijdige sterfte door kanker, hart- en vaatziekten en andere oorzaken. Dit lijkt echter niet op te gaan voor mensen die regelmatig matig-intensief sporten gedurende minstens 5 uur per week. Of dit een rechtstreeks verband is, dan wel het gevolg van een gezondere levensstijl in het algemeen bij de sportievelingen, is uit deze studie niet op te maken.

Referenties

(2) http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/bewegen.aspx

http://www.nhs.uk/news/2016/09September/Pages/can-exercise-offset-some-of-the-harms-of-regular-drinking.aspx


Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief