Cebam Verschenen op 18/12/2017

In het nieuws

Er is aangetoond dat wie op zijn lijn let, best van een klein bord eet. Hetzelfde effect zou zich wel eens kunnen voordoen als we wijn drinken uit kleinere glazen dan de moderne, grote exemplaren, melden wetenschappers van de University of Cambridge.

Factcheck

Onze wijnglazen worden steeds groter, stellen onderzoekers vast. Of we daardoor meer wijn gaan drinken, konden ze niet aantonen. Wie zijn drinkgedrag wil beperken, kan het zeker eens proberen: neem gewoon een kleiner glas.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wijnglazen worden steeds groter, zo besluiten onderzoekers van de Britse universiteit van Cambridge in een Engelse studie (1). Ze onderzochten welke glazen in Engeland gebruikt werden voor wijnconsumptie sinds 1700. Ze verzamelden informatie over wijnglazen in het Ashmolean museum in Oxford (43 wijnglazen uit de periode 1700-1800), van de koninklijke families (iedere monarch krijgt bij zijn aantreden een nieuwe set glazen; informatie verzameld over 24 wijnglazen uit de periode 1808-1947), van eBay (65 glazen gevonden uit 1840-2016); uit de catalogus van Darlington Crystal en van de Britse glazenfabrikant John Lewis. De glasinhoud evolueerde van gemiddeld 66 milliliter in de 18de eeuw naar gemiddeld 417 milliliter sinds 2000. In 2016-2017 had een gemiddeld wijnglas 449 ml inhoud. De glazen werden dus bijna 7 keer groter in 300 jaar.

In Groot-Brittannië nam de wijnconsumptie in de voorbije eeuwen toe, wat bij ons niet anders is. Wijn werd een toegankelijk en populair product. De Britse onderzoekers vragen zich af of er een verband bestaat tussen de steeds groter wordende glazen en de toegenomen wijnconsumptie, maar dat valt moeilijk te bewijzen. Toch lijkt het hen een goed idee om de consumptie binnen de perken te houden door kleinere glazen te gebruiken. 

Bron

(1) Zupan Z, Evans D, Couturier D, et al. Wine glass size in England from 1700 to 2017: a measure of our timeBMJ. Published online December 13 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie verscheen in het kerstnummer van het vakblad British Medical Journal en moet dus met een knipoog gelezen worden. Problemen als alcoholisme kan je niet indijken met kleinere glazen, en er werd niet aangetoond dat je meer drinkt uit een groter glas. Anderzijds kunnen we ons voorstellen dat de standaardhoeveelheid van 100 milliliter wijn (één standaardglas) amper een bodempje is in een ballonglas van bijna een halve liter. De neiging om meer wijn in te gieten, is waarschijnlijk groter met zo’n groot glas.

Wat voor voeding is aangetoond, namelijk dat mensen minder eten van een kleiner bord, werd tot op heden nog niet onderzocht voor drank en glazen.

Conclusie

Onze wijnglazen worden steeds groter, stellen onderzoekers vast. Of we daardoor meer wijn gaan drinken, konden ze niet aantonen. Wie zijn drinkgedrag wil beperken, kan het zeker eens proberen: neem gewoon een kleiner glas.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/are-larger-wine-glasses-encouraging-excessive-alcohol-consumpt...

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief