Cebam Verschenen op 28/02/2017

In het nieuws

Eet u vijf stuks groenten of fruit per dag? Goed zo. Maar als u echt kans wil maken op een lang en gezond leven eet u voortaan het best tien porties fruit en groenten per dag, stellen wetenschappers van de School of Public Health aan Imperial College London.

Factcheck

Groenten en fruit passen in een gezonde levensstijl, dat wisten we al. Dat 10 porties beter zijn dan 5, zou best kunnen, maar is in de praktijk moeilijk haalbaar. De meeste mensen geraken met moeite aan 5 stuks per dag. Vijf stuks, stellen de aanbevelingen, zijn al heel gezond.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Volgens de voedselaanbevelingen zouden we dagelijks 5 porties groenten en fruit moeten eten, bijvoorbeeld, een appel en een peer, twee wortels en een stronk witloof. Volgens een nieuwe overzichtsstudie, die 95 studies includeerde met meer dan 2 miljoen mensen wereldwijd, zouden we beter nog meer groenten en fruit eten (1). Tien porties (ongeveer 800 gram) zouden het risico op vroegtijdige sterfte door hartziekten, beroerte en kanker, nog meer verminderen dat de aanbevolen 5 porties. Voor iedere 200 gram extra groenten en fruit per dag vermindert het risico op hartziekte met een bijkomende 8%, op beroerte met 16% en op kanker met 3%. De effecten zijn meer uitgesproken voor hart- en vaatziekten dan voor kanker. Er werd ook gekeken naar welke groenten en fruit de meeste voordelen opleveren. Daaruit blijkt dat appels en peren, citrusvruchten, groene bladgroenten, broccoli, wortelen en zoete aardappelen hoog scoren. De onderzoekers besluiten dat het nog beter zou zijn mochten we 10 porties groenten en fruit per dag eten in plaats van de aanbevolen 5.

Bron

(1)Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, et al. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality–a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International Journal of Epidemiology. Published online February 22 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De onderzoekers gaan uit van een rechtstreeks verband tussen groenten- en fruitconsumptie enerzijds en gunstige effecten op hart- en vaatziekten en kanker anderzijds, terwijl dit nooit bewezen is. Er is wel een verband, maar het is niet zeker dat het hier gaat om een rechtstreeks oorzakelijk verband. De meeste mensen halen ternauwernood 5 porties groenten en fruit per dag. Diegenen die het dubbele halen, zijn naar alle waarschijnlijkheid mensen met een zeer gezonde levensstijl, die ook voldoende bewegen, niet roken, matig drinken en geen overgewicht hebben. Allemaal factoren die kunnen bijdragen tot een langer leven, minder hartziekten, minder beroerten en minder kanker. Het berekenen van de effecten van specifieke groenten en vruchten is al even absurd. Je kan de effecten van appels op de kans op kanker moeilijk isoleren van de effecten van bananen of kersen.

Het enige wat deze studie aantoont is dat groenten en fruit passen in een gezonde levensstijl en waarschijnlijk diverse gezondheidsvoordelen opleveren.

Lees de voedingsaanbevelingen van de actieve voedingsdriehoek erop na voor meer informatie (2).

Conclusie

Groenten en fruit passen in een gezonde levensstijl, dat wisten we al. Dat 10 porties beter zijn dan 5, zou best kunnen, maar is in de praktijk moeilijk haalbaar. De meeste mensen geraken met moeite aan 5 stuks per dag. Vijf stuks, stellen de aanbevelingen, zijn al heel gezond.

Referenties

(2) http://www.vigez.be/themas/voeding-en-beweging/aanbevelingen/aanbevelingen-voor-voeding/volwassenen

http://www.nhs.uk/news/2017/02February/Pages/Five-a-day-of-fruit-and-veg-is-good-ten-is-better.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief