Cebam Verschenen op 09/12/2016

In het nieuws

Roken beïnvloedt het genetisch materiaal van het kind, waardoor het later meer gevaar loopt op allerhande verslavingen. Dat melden onderzoekers.

Factcheck

Britse onderzoekers vinden meer epigenetische wijzigingen in het bloed van pasgeborenen wanneer de moeder in de zwangerschap rookt. Deze kinderen zouden op latere leeftijd gevoeliger zijn voor alcohol- en cannabismisbruik. Of het één met het ander te maken heeft, is zeer de vraag. Bij middelenmisbruik spelen zeer veel factoren een rol.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van King’s College in Londen volgden een grote groep kinderen van voor de geboorte tot op volwassen leeftijd. De kinderen maakten deel uit van een grote studie, genaamd ALSPAC, die startte in 1990 in Engeland. Alle kinderen waren geboren in 1991 en 1992 en de ouders gingen akkoord met de opvolging.

Op verschillende momenten werd DNA verzameld: bij de geboorte en op 7-jarige leeftijd. Dit DNA werd onderzocht op epigenetische wijzigingen (veranderingen aan het DNA zonder dat de genen zelf veranderen). Epigenetische wijzigingen ontstaan onder invloed van omgevingsfactoren, bijvoorbeeld een rokende moeder). Verder werden de kinderen bevraagd op 14, 16 en 18 jaar over hun alcohol-, tabak- en cannabisgebruik. De onderzoekers keken ook naar het gedrag van de moeder in de zwangerschap met aandacht voor roken, mentale gezondheid en stressvolle gebeurtenissen. Van de oorspronkelijke groep van 14.000 kinderen beschikte men uiteindelijk over alle opgesomde gegevens van slechts 244 kinderen. Op deze groep werden de nieuwe analyses uitgevoerd (1).

De belangrijkste conclusie was dat er meer epigenetische wijzigingen gevonden werden in het DNA van de pasgeborene wanneer de moeder gerookt had in de zwangerschap. Deze groep liep op latere leeftijd ook meer risico op drug- en alcoholgebruik.

Bron

(1) Cecil CAM, Walton E, Smith RG, et al. DNA methylation and substance-use risk: a prospective, genome-wide study spanning gestation to adolescence. Translational Psychiatry. Published online December 6 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het is helemaal niet zeker dat deze epigenetische veranderingen die de onderzoekers aantroffen in het navelstrengbloed van sommige pasgeborenen, wiens moeder rookte in de zwangerschap, oorzaak zijn van later middelenmisbruik. Daarin spelen veel meer factoren een rol dan het rookgedrag van de moeder. Meer nog, dezelfde wijzigingen waren niet langer aanwezig in het genetisch materiaal op 7 jaar. Bovendien is van ander onderzoek bekend dat een zekere aanleg van middelenmisbruik in de genen zit en familiaal aanwezig is.

Vrouwen roken best niet in de zwangerschap, dat spreekt vanzelf. Roken wordt in verband gebracht met vroeggeboorte en miskraam, zo is eerder aangetoond.

Laat zwangerschap nog een mooie tijd zijn voor toekomstige ouders.

Conclusie

Britse onderzoekers vinden meer epigenetische wijzigingen in het bloed van pasgeborenen wanneer de moeder in de zwangerschap rookt. Deze kinderen zouden op latere leeftijd gevoeliger zijn voor alcohol- en cannabismisbruik. Of het één met het ander te maken heeft, is zeer de vraag. Bij middelenmisbruik spelen zeer veel factoren een rol.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/12December/Pages/Child-more-likely-to-use-drugs-if-mum-smoked-when-pregnant.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief