Cebam Verschenen op 31/01/2018

In het nieuws

Kurkuma is goed voor het geheugen, zo blijkt uit onderzoek van de University of California. De gele specerij kan ook helpen tegen depressies.

Factcheck

Zeer hoge doses kurkuma-supplementen - kostprijs iets minder dan 100 euro per maand - verbeteren volgens deze beperkte studie het geheugen met 28% als je ze minstens 18 maanden inneemt. Wat zo’n verbetering betekent, is niet duidelijk. Ook de stemming zou er dan lichtjes op vooruitgaan. Je moet er dus wel 1800 euro voor neertellen. Er zijn goedkopere manieren om je beter te voelen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers rekruteerden 40 gezonde volwassenen ouder dan 50 jaar voor een 18 maanden durende studie. De helft van hen kreeg supplementen met kurkuma en de andere helft placebo-pillen. Vervolgens werden geheugentests gedaan bij alle deelnemers: diegenen die kurkuma-supplementen hadden ingenomen haalden na 18 maanden 28% hogere scores op geheugentests en een lichte stemmingsverbetering, in vergelijking met de placebogroep (1). Op de hersenscans waren ook verschillen te zien tussen de kurkuma- en de placebogroep: minder neerslag van bepaalde eiwitten. De betekenis daarvan is echter niet duidelijk. De onderzoekers besluiten dat kurkuma-supplementen een gunstige invloed hebben op het geheugen en mogelijk ook op de stemming, maar dat onderzoek met meer deelnemers dit moet bevestigen.

Bron

(1) Gary W.Small; PrabhaSiddarth et al;Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial https://doi.org/10.1016/j.jagp.2017.10.010

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Een studie met slechts 40 deelnemers is beperkt. Bovendien wordt niet verduidelijkt wat een verbetering van 28% van het geheugen betekent en of het relevant is. Kurkuma wordt slecht geabsorbeerd in de darmen en ook snel gemetaboliseerd. Daarom heeft men in deze studie een licht gewijzigde vorm van kurkuma gebruikt, namelijk theracurmin, dit wordt beter geabsorbeerd, zodat het effect ook groter is. Theracurmin-supplementen zijn echter duurder en de kost van de doses die gebruikt werden in deze studie komt neer op 100 dollar per maand per persoon. Hier kost Theracurmin iets minder 50 euro voor een pot van 60 capsules met wisselende concentraties tussen 30 en 60 mg.  In de studie kregen de proefpersonen twee capsules van 90 mg per dag; waardoor een kuur snel oploopt tot zo'n 100 euro per maand voor een klein en onduidelijk effect op het geheugen. Zes van 20 mensen stopten de behandeling vroegtijdig omwille van nevenwerkingen, zoals darmklachten.

Ook als je rijkelijk veel kurkuma gebruikt in de keuken, haal je nooit de hoeveelheid die nodig is voor enig effect op het geheugen, zoals voorgesteld in deze studie.

Andere gezondheidsbeweringen over kurkuma, waaronder een ontstekingswerende werking, werden tot nog toe enkel onderzocht bij muizen en niet bij mensen.

Conclusie

Zeer hoge doses kurkuma-supplementen - kostprijs iets minder dan 100 euro per maand - verbeteren volgens deze beperkte studie het geheugen met 28% als je ze minstens 18 maanden inneemt. Wat zo’n verbetering betekent, is niet duidelijk. Ook de stemming zou er dan lichtjes op vooruitgaan. Je moet er dus wel 1800 euro voor neertellen. Er zijn goedkopere manieren om je beter te voelen.

Referenties

https://www.healthnewsreview.org/news-release-review/recap-of-curcumin-research-inflates-impact-of-v...

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief