Cebam Verschenen op 23/06/2017

In het nieuws

Seks op latere leeftijd helpt om je brein fit te houden, meer dan kruiswoordraadsels zelfs. Zeg maar dat het een aanbeveling is van de gerenommeerde universiteit van Oxford.

Factcheck

Studies over seks doen het steeds goed in de media, maar deze heeft echt weinig om het lijf. Dit onderzoek kan niet aantonen dat seks goed is voor je brein. Vermoedelijk zijn mensen die regelmatig seks hebben vaak mensen die sociaal, fysiek en mentaal goed functioneren.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers van de universiteit van Oxford vonden 73 mensen ouder dan 50 jaar (45 vrouwen en 28 mannen) bereid om deel te nemen aan een interview over hun seksleven en vervolgens aan een aantal cognitieve tests (o.a. geheugentests, tests voor het verbale vermogen en het oriëntatievermogen) (1). In het interview werd gevraagd hoe vaak ze seks hadden gehad het afgelopen jaar: nooit, één keer per maand of één keer per week. Vervolgens werden de resultaten van de cognitieve tests van mensen die één keer per week vrijden vergeleken met mensen die nooit of één keer per maand seks hadden. De respondenten die in het afgelopen jaar geen seks hadden gehad, scoorden lager op alle breintests. Wie één keer per maand seks had gehad, scoorde wel hoger, maar de beste scores behaalden de mensen die wekelijks seks hadden. Van de groep van 73 deelnemers hadden de meesten één keer per week seks, onafhankelijk van leeftijd, opleidingsniveau en gezondheid. Tien personen, enkel vrouwen, hadden het afgelopen jaar geen seks gehad.

De onderzoekers besluiten dat een actief seksleven op oudere leeftijd goed is voor het functioneren van het brein.

Bron

(1) Wright H, Jenks RA, Demeyere N. Frequent Sexual Activity Predicts Specific Cognitive Abilities in Older Adults. Journals of Gerontology: Psychological Sciences. Published online June 21 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De onderzoekers gaan zeer kort door te bocht: de studie, bij een kleine groep mensen, kan niet aantonen dat een regelmatig seksleven goed is voor het brein. Anderzijds is dit niet de eerste studie die een verband vindt tussen seks en een goed functionerend stel hersenen. Maar een verband is nog geen oorzakelijk verband. Mensen die na 50 seksueel actief zijn, zijn vaak mensen die sociaal en mentaal goed functioneren en dat helpt ook om het brein in vorm te houden.

Ter informatie: in Vlaanderen is 57% van de mannelijke 65-plussers en 36% van de vrouwelijke 65-plussers seksueel actief, zo blijkt uit het Sexpert-onderzoek.

Conclusie

Studies over seks doen het steeds goed in de media, maar deze heeft echt weinig om het lijf. Dit onderzoek kan niet aantonen dat seks goed is voor je brein. Vermoedelijk zijn mensen die regelmatig seks hebben vaak mensen die sociaal, fysiek en mentaal goed functioneren.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/06June/Pages/sex-linked-to-older-peoples-brain-power-says-study.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief