Patrick Mullie Verschenen op 19/08/2021

Bewering

’s Avonds snacken voor de tv is leuk, en een portie chips kan er altijd in. Gelukkig bestaat er groentechips, die gezonder zou zijn. Maar is dat wel zo?

Factcheck

De naam groentechips doet vermoeden dat deze gefrituurde snack gezonder is dan aardappelchips. In werkelijkheid is dat niet zo. Groentechips bevat bijna evenveel calorieën en vet als gewone chips, en nog meer suiker. Bovendien komt de potentieel kankerverwekkende stof acrylamide evengoed voor in groente- als in aardappelchips. Groentechips is dus helaas niet gezonder dan gewone chips.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Koreaanse onderzoekers gingen na of groentechips acrylamide bevat (1). Acrylamide ontstaat tijdens het opwarmen van voedingsmiddelen. Het is het gevolg van een scheikundige reactie tussen koolhydraten en eiwitten. Een internationale instelling beoordeelde acrylamide als mogelijk kankerverwekkend (2). Het komt voor in aardappelchips en bakkerijproducten.

Bepaling van acrylamide in chips

De Koreaanse onderzoekers ontwikkelden een nieuwe methode om acrylamide nauwkeuriger te bepalen. Onderstaande tabel geeft de hoeveelheden acrylamide per 100 gram weer die de wetenschappers terugvonden in verschillende soorten chips:

Chips op basis van aardappelen

“ “ zoete aardappelen

“ “ bananen

“ “ wortelen

Acrylamide / 100 gram

156 tot 664 microgram (µg)

105 tot 678 µg

tot 204 µg

tot 17 µg

Bron
  • (1) Jung S, Yi Y, Chang M, et. An improved extraction method for acrylamide determination in fruit and vegetable chips through enzyme addition. Food Chem. 2021 Oct 30;360:129740.
  • (2) International Agency for Research on Cancer (IARC).(1994). Some industrial chemicals, acrylamide. IARC monographs on the evaluation of carcinogenic risks to humans. Geneva (Switzerland); World Health Organization. 60; 389-433.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Nadelen van groentechips

Naast de aanwezigheid van acrylamide heeft groentechips nog nadelen. Het bevat nog steeds behoorlijk veel calorieën en vet, en heel wat toegevoegde suikers.

Onderstaande tabel geeft de hoeveelheden (calorieën, vet, suiker) per 100 gram weer in aardappelchips enerzijds en in groentechips anderzijds (3):

Aardappelchips

Groentechips

Calorieën / 100 gram

530

435

Vet / 100 gram

32 gram (g)

26 g

Toegevoegde suikers / 100 gram

1 g

31 (!) g

Omdat groentechips iets minder calorieën en vet bevat dan aardappelchips, heb je misschien de neiging om er meer van te eten, omdat je denkt dat het gezonder is. Maar groentechips bevat veel meer toegevoegde suikers.

Voordelen van groentechips

Groentechips is rijker aan vezels en bevat minder zout dan aardappelchips.

Onderstaande tabel geeft de hoeveelheden (vezels, zout) per 100 gram weer in aardappelchips enerzijds en in groentechips anderzijds:

Aardappelchips

Groentechips

Vezels / 100 gram

3 gram (g)

15 g

Zout / 100 gram

2 g

0,3 g

De naam ‘groentechips’ klinkt gezond, maar de bereiding blijft dezelfde als die van aardappelchips: frituren in vet. Daardoor slorpt de chips het vet op, en bevat het veel calorieën.

Conclusie

De naam groentechips doet vermoeden dat deze gefrituurde snack gezonder is dan aardappelchips. In werkelijkheid is dat niet zo. Groentechips bevat bijna evenveel calorieën en vet als gewone chips, en nog meer suiker. Bovendien komt de potentieel kankerverwekkende stof acrylamide evengoed voor in groente- als in aardappelchips. Groentechips is dus helaas niet gezonder dan gewone chips.

Referenties

(3) https://planner.nubel.be/DiaryFood.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief