Cebam Verschenen op 07/04/2017

In het nieuws

Mensen die regelmatig blootgesteld worden aan extreem hoge temperaturen, lopen een groter risico om een hartaanval te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van het Schotse Edinburgh. Het kan verklaren waarom hartfalen de grootste doodsoorzaak is bij actieve brandweerlui.

Factcheck

Een Schotse studie toont aan dat bij brandweerlui in actie diverse parameters (hoge kerntemperatuur, meer neiging tot vorming van bloedklonters, uitdroging) wijzigen waardoor ze meer risico lopen op een hartinfarct tijdens een brand.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De grootste doodsoorzaak van brandweerlui in actie is niet verbranden, maar wel een hartinfarct. Schotse onderzoekers onderzochten hoe dat komt. Ze includeerden 19 gezonde brandweerlui (16 mannen en 3 vrouwen) van de ‘Scottish Fire and Rescue Service’ met gemiddelde leeftijd 41 jaar in een studie (1). De deelnemers, allemaal niet-rokers, namen deel aan een simulatie-oefening waarbij ze een brandend gebouw moesten binnengaan en een dummy-slachtoffer (80 kg) naar buiten brengen. De oefening duurde gemiddelde 20 minuten. Bij de brandweerlui, die vooraf 48 uur gerust hadden, geen alcohol of cafeïne-houdende dranken gedronken hadden, werd vlak voor de oefening, vlak erna, 4 en 12 uur later bloed afgenomen. Tijdens de oefening droegen ze een holter die bloeddruk en andere hartparameters registreerde en de avond vooraf hadden ze een speciaal temperatuurmetertje ingeslikt dat de kerntemperatuur registreert. Tot slot werden ze voor en na de oefening gewogen om het gewichtsverlies door zweten te bepalen. De resultaten waren als volgt: de kerntemperatuur steeg van gemiddeld 37,4°C naar 38,4°C op het piekmoment. De brandweerlui verloren een kleine halve kg gewicht door inspanning en zweten. De bloedanalyses toonden een toename van neiging tot klontervorming en een toename van de troponine-concentratie, een eiwit dat geassocieerd wordt met schade aan de hartspier en met verminderde elasticiteit van de bloedvaten. De brandweerlui zelf hadden daar tijdens de oefening geen last van. De onderzoekers besloten dat het werk van een brandweerman of –vrouw het risico op hartinfarct verhoogt, omdat het risico op bloedklonters toeneemt en de elasticiteit van de bloedvaten vermindert. Het is essentieel dat brandweerlui voldoende drinken voor en na een brand(oefening), voldoende tijd nemen om af te koelen en voldoende rusten na afloop, reageerden Britse hartspecialisten.

Bron

(1)Hunter Al, Shah ASV, Langrish JP, et al. Fire Simulation and Cardiovascular Health in Firefighters. Circulation. Published online April 3 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Brandweerlui zijn ze over het algemeen kerngezond, maar toch lopen ze risico op een infarct tijdens het blussen van een brand: de hoge temperatuur en wijzigingen in het bloed leiden spelen daar in een rol, zo toont deze studie. Waarschijnlijk speelt ook de stress tijdens hun job, wat hier niet gemeten werd, een bijkomende rol. Een werkelijke brand blussen is mogelijk nog een stuk stresserender dan een brandoefening. Daarnaast ademen ze vaak ook giftige dampen en rook in, waarvan de effecten minder bekend zijn.

Het ging hier om een weliswaar kleine, maar goed uitgevoerde studie, die aantoont waarom het nodig is dat brandweerlui best kerngezonde mensen zijn.

Conclusie

Een Schotse studie toont aan dat bij brandweerlui in actie diverse parameters (hoge kerntemperatuur, meer neiging tot vorming van bloedklonters, uitdroging) wijzigen waardoor ze meer risico lopen op een hartinfarct tijdens een brand.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/04April/Pages/Firefighters-warned-about-heart-attack-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief