Cebam Verschenen op 03/05/2016

In het nieuws

Wie geboren wordt met een keizersnede heeft later 20 procent meer kans om ziekten als astma en diabetes te ontwikkelen. Dit zou te maken hebben met de bacteriën die bij een geboorte via de natuurlijke weg in de darm van het kind terechtkomen en het immuunsysteem stimuleren.

Factcheck

Het lijkt erop dat astma iets vaker voorkomt bij kinderen die geboren werden via een keizersnede. Of dit te maken heeft met het afwezige contact met de vaginale of darmflora van de moeder is niet zeker. Het zou bijvoorbeeld ook verband kunnen houden met de reden waarom een keizersnede nodig geacht werd.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het bericht kwam in de media naar aanleiding van een internationaal congres dat het afgelopen weekend hierover plaatsvond (1). In een krantenartikel klonk het dat “bacteriën die zich na de geboorte in de dikke darm vestigen de ontwikkeling van het immuunsysteem reguleren”, hetgeen “heel duidelijk bevestigd is in onderzoek met muizen”.

Bron

(1) http://preproped2016.be/

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Vooraleer een baby ter wereld komt, heeft die nog geen bacteriën in de darm. De darmflora komt er pas wanneer het kind bij de uitdrijving in contact komt met de bacteriën die zich in het geboortekanaal van de moeder bevinden. Gebeurt de geboorte via keizersnede, dan is dat contact er niet en ontwikkelt er zich pas later een ‘normale’ darmflora. Dit zou leiden tot een onvoldoende ontwikkeld immuunsysteem met een verhoogd risico op allergieën, astma en zelfs diabetes als gevolg.

Wat weten we hierover bij de mens? In een recente Schotse studie werd bij de kinderen geboren tussen 1993 en 2007 gekeken of de wijze waarop ze ter wereld kwamen verband hield met het later optreden van astma (3). Bij kinderen die geboren werden via een geplande keizersnede zag men in de jeugdjaren inderdaad een klein beetje meer astma dan bij diegenen die via de natuurlijke weg geboren waren: 3,73% tegenover 3,41%. Keek men naar de kinderen die geboren waren met een ongeplande keizersnede, dan was er bijna geen verschil (3,51%). De kans op astma leek dus eerder na een geplande keizersnede wat hoger te liggen. In een Zweedse studie van 2012 zag men het omgekeerde, met name iets meer astma na een ongeplande keizersnede (3). Een recent gepubliceerd overzichtsartikel wijst op de wisselende en vaak tegengestelde bevindingen in de talrijke studies die hierover reeds uitgevoerd werden (4).

Conclusie

Het lijkt erop dat astma iets vaker voorkomt bij kinderen die geboren werden via een keizersnede. Of dit te maken heeft met het afwezige contact met de vaginale of darmflora van de moeder is niet zeker. Het zou bijvoorbeeld ook verband kunnen houden met de reden waarom een keizersnede nodig geacht werd.

Referenties

(2) Black M et al. Planned Cesarean Delivery at Term and Adverse Outcomes in Childhood Health JAMA. 2015;314(21):2271-2279.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief