Cebam Verschenen op 06/02/2017

In het nieuws

Vrouwen die goed slapen zouden, vooral na de menopauze, betere seks hebben. Dat schrijven onderzoekers in het vakblad Menopause.

Factcheck

Vrouwen boven 50 die slecht slapen moeten na het lezen van dergelijke krantenkop niet piekeren over hun seksleven. De onderliggende analyse stelt niet veel voor. Het is logisch dat wie moe is door slaapstoornissen minder zin heeft in seks. Daarvoor hoef je de kaap van 50 zelfs niet gepasseerd te zijn.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers vroegen aan 93.668 vrouwen tussen 50 en 79 jaar naar hun slaap en seksleven (1). Dit onderzoek maakt deel uit van de grote ‘Women’s Health Initiative’, een observationele studie uitgevoerd tussen 1994 en 1998. Daarin werd naar heel wat meer gevraagd, maar voor deze deelstudie werden daaruit de vragen geselecteerd over de slaap in de voorbije vier weken: aantal slaapuren, slaapstoornissen (moeilijk inslapen, ’s nachts wakker worden, te vroeg wakker worden, niet uitgerust zijn ’s morgens) en makkelijk in slaap vallen overdag. Daarnaast selecteerde men de vragen over het seksleven: een partner hebben, seks hebben gehad in het voorbije jaar en tevredenheid over het seksleven. Beide uitkomsten werden met elkaar vergeleken, waarbij rekening gehouden werd met een aantal mogelijke beïnvloedende factoren, zoals inkomen, fysieke activiteit, gezondheid, depressie, gebruik van antidepressiva, gebruik van hormoonsubstitutietherapie, gewicht en alcoholconsumptie.

Uit de analyse bleek het volgende: 52% van de vrouwen had seks in het voorbije jaar en daarvan was 57% min of meer tevreden over haar seksleven. Eén op drie vrouwen rapporteerde slaapproblemen. Vrouwen die vijf uur of minder per nacht sliepen, waren doorgaans minder tevreden met hun seksleven dan vrouwen die zeven tot acht uur per nacht goed sliepen. Slecht slapen verminderde de kans op seks in het voorbije jaar met 12%.

De onderzoekers suggereren dat een goede slaap het seksleven van vrouwen boven 50 jaar ten goede komt.

Bron

(1) Kling JM, Manson JE, Naughton M, et al. Association of sleep disturbance and sexual function in postmenopausal women Menopause. Published online February 1 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Er zijn heel wat bedenkingen te maken bij deze analyse. Zeer veel factoren beïnvloeden zowel de slaap als het seksleven: ingrijpende gebeurtenissen, relatieproblemen, stress,… Het is haast uitgesloten om uit al die invloeden seks en slaap te isoleren. Overigens vulde een groot deel van de vrouwen die aan de studie deelnamen de vragen over seks niet in: men kon namelijk per vraag aanduiden of men al dan niet wenste te antwoorden. Dat maakt de analyse minder betrouwbaar.

De resultaten zijn ook niet opzienbarend: het lijkt logisch dat vrouwen die moe zijn door slaapproblemen minder zin hebben in seks. En omgekeerd, dat goed uitgerust zijn de zin alleen maar ten goede kan komen.

Conclusie

Vrouwen boven 50 die slecht slapen moeten na het lezen van dergelijke krantenkop niet piekeren over hun seksleven. De onderliggende analyse stelt niet veel voor. Het is logisch dat wie moe is door slaapstoornissen minder zin heeft in seks. Daarvoor hoef je de kaap van 50 zelfs niet gepasseerd te zijn.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/02February/Pages/Poor-sleep-may-affect-good-sex-in-later-life.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief