Cebam Verschenen op 30/03/2018

In het nieuws

Amerikaanse wetenschappers hebben in ons lichaam een netwerk van kanaaltjes ontdekt dat lijkt te fungeren als een tot nu toe onbekend orgaan. Het netwerk zou ook kunnen verklaren hoe kanker zich in ons lichaam verspreidt. 

Factcheck

Wetenschappers ontdekken dat het ondersteunend weefsel tussen de organen een netwerk van kanaaltjes bevat dat een rol speelt in de vochtbalans van het lichaam. Of je hier kan spreken van een nieuw orgaan, is discutabel. Wel biedt de vondst een nieuw aanknopingspunt in het kankeronderzoek.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers uit New York gebruikten een nieuwe techniek om organen endoscopisch te bekijken. Deze techniek (pCLE of ‘probe-based confocal laser endomicroscopy’) laat toe om de structuur van omgevend weefsel via een cameraatje te bestuderen tijdens een kijkbuisonderzoek. Daarbij wordt een fluorescerende kleurstof geïnjecteerd en worden foto’s genomen.

Bij 12 patiënten werd met deze nieuwe techniek de omgeving van de galweg onderzocht, voordat galwegweefsel chirurgisch verwijderd werd (1). Het verwijderde weefsel werd meteen ingevroren en vervolgens in dunne plakjes gesneden, die microscopisch onderzocht werden met speciale kleurtechnieken. De wetenschappers ontdekten een netwerkachtige structuur rond de galweg: een wirwar van kanaaltjes gevuld met vloeistof. Een gelijkaardig netwerk vonden ze vervolgens bij 5 personen op andere plaatsen, rond de maag en onderhuids. Ook vonden ze kankercellen terug in de vloeistof van de kanaaltjes. Deze kanaaltjes leken in verbinding te staan met het lymfesysteem.

De onderzoekers veronderstellen dat dit netwerk fungeert als ondersteuning en schokdemper van de organen en dat het een rol speelt in het in evenwicht houden van lichaamsvloeistoffen. 

Bron

(1) Benias PC, Wells RG, Sackey-Aboagye, et al. Structure and Distribution of an Unrecognized Interstitium in Human TissuesScientific Reports. Published online March 27 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De aanwezigheid van bindweefsel, waaronder collageen, tussen de verschillende organen is al lang beschreven al ‘interstitieel weefsel’. Nieuw is dat dit bindweefsel niet enkel ondersteuning geeft, maar ook een netwerk van met vloeistof gevulde kanaaltjes herbergt en dat deze kanaaltjes mogelijk een manier vormen waarop kanker zich kan uitzaaien in het lichaam.

Deze ontdekking is volledig te danken aan de nieuwe techniek die de onderzoekers gebruikten. Het nieuws werd spectaculairder voorgesteld dan het is, want of je hier kan spreken van een nieuw orgaan is discutabel. Een orgaan is een verzameling van verschillende weefsels met specifieke functies, wat op zich een rekbaar begrip is. De studie werd gefinancierd door de fabrikant van deze nieuwe technologie.

De identificatie van deze kanaaltjes biedt een nieuw aanknopingspunt voor het bestuderen van kanker. 

Conclusie

Wetenschappers ontdekken dat het ondersteunend weefsel tussen de organen een netwerk van kanaaltjes bevat dat een rol speelt in de vochtbalans van het lichaam. Of je hier kan spreken van een nieuw orgaan, is discutabel. Wel biedt de vondst een nieuw aanknopingspunt in het kankeronderzoek.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/medical-practice/body-tissue-discovery-suggests-how-cancer-might-spread/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief