Cebam Verschenen op 12/12/2016

In het nieuws

De vrucht van de cactusvijg zorgt ervoor dat je je beter voelt na een avond iets te diep in het glaasje te hebben gekeken. Slechts een of twee cactusvruchten verzachten de kater.

Factcheck

Er duikt een nieuw antikatermiddel op: cactusvijg, verwerkt in capsules of als sap te vinden in de supermarkt. Een werking tegen katers is echter nooit aangetoond.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Cactusvijgen zijn stekelige vruchten afkomstig uit Zuid-Amerika, waar ze een lange traditie hebben van geneeskrachtige plant. Rode cactusvijgen, hun sap of extracten verwerkt in supplementen (Opuntia ficus indica), worden aanbevolen bij maaglast, vetstofwisselingsstoornissen en om te vermageren. Ook in onze contreien is de interesse gewekt. Cactusvijgen verwerven stilaan de status van ‘superfood’: sap op basis van cactusvijg en cactusvijgsupplementen worden ook aanbevolen om een kater te verzachten na een nachtje doorzakken. De vrucht zou misselijkheid voorkomen of verminderen en de geest weer helder maken. Je zou de extracten net zo goed voor als na het drinkgelag kunnen inzetten.

Bron

http://nl.healthmedblog.com/pijn/hoe-je-kater-snel-te-verwijderen/

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Tot nog toe bestaat er geen enkel degelijk wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van cactusvijg of -extracten op de gezondheid, laat staan als antikatermiddel. Bovendien is niet bekend of dergelijke supplementen de gezondheid kunnen schaden. Het sap van cactusvijgen, dat steeds vaker terug te vinden is in supermarkten, bevat erg veel suiker. Daarom kan je er beter zuinig mee omspringen.

De beste manier om een kater te voorkomen is niet of weinig drinken of veel water drinken tussen de alcoholische dranken door. Goede tips om een kater te voorkomen of verzachten vind je hier: https://www.alcoholhulp.be/kater-voorkomen.

Conclusie

Er duikt een nieuw antikatermiddel op: cactusvijg, verwerkt in capsules of als sap te vinden in de supermarkt. Een werking tegen katers is echter nooit aangetoond.

Referenties

Cochrane Österreich

http://www.medizin-transparent.at/kaktusfeige-hilfe-gegen-kater

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief