Nina Van Den Broecke Verschenen op 27/10/2017

In het nieuws

Champignons zijn het ideale ontbijt voor wie wil vermageren. Ze geven een vol gevoel, waardoor je minder extra’s neemt en op termijn vermagert. Zo blijkt althans uit een Amerikaanse studie.

Factcheck

Champignons zijn een prima voedingsmiddel, maar geen superfood. Ze helpen niet om af te vallen, ook al eet je bijna een halve kilo per dag.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers gingen in een kleine studie met 32 gezonde proefpersonen na wat het effect is van champignons op onze eetlust en voedselinname. Om het effect op de eetlust te onderzoeken, moesten de proefpersonen ofwel een ontbijt op basis van gebakken champignons ofwel één op basis van biefstuk nemen. De hoeveelheid champignons en biefstuk waren zo op elkaar afgestemd dat beide ontbijten evenveel eiwitten aanbrachten. Omdat champignons veel minder eiwitten bevatten dan biefstuk, was het volume van het champignonontbijt groter. Het bracht ook iets meer vezels aan.

Voor en op geregelde tijdstippen na het ontbijt werd a.h.v. vragenlijsten de mate van verzadiging, eetlust en honger bepaald. Vervolgens kregen de deelnemers een lunch waar ze zoveel van mochten eten als ze wensten. Op die manier kon het effect op de voedselinname getest worden. Omdat één dag testen niet veel zegt, kregen de deelnemers de opdracht om gedurende 10 dagen per dag ofwel 450 gram champignons ofwel 56 gram biefstuk te eten. Deze hoeveelheid moest verdeeld worden over 2 maaltijden. Voor de rest mochten de deelnemers kiezen wat ze aten.  Door het vergelijken van hetgeen de deelnemers aten op dag 1, 2 en 10 kon het effect op de voedselinname bepaald worden.

Uit de statistische analyse bleek dat champignons een positief effect hebben op de mate van verzadiging: de deelnemers voelden zich na het ontbijt met de champignons meer gevuld en het duurde langer voor ze opnieuw honger hadden. Op de voedselinname hadden de champignons echter geen effect. Beide groepen namen evenveel energie, eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels in (1).

Bron

(1) Hess, J. M., Wang, Q., Kraft, C., & Slavin, J. L. (2017). Impact of Agaricus bisporus mushroom consumption on satiety and food intake. Appetite, 117, 179-185.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Vermageren lukt enkel wanneer je minder energie inneemt dan je verbruikt. De hoeveelheid energie die iemand inneemt, wordt door talrijke factoren bepaald. Zo zal een voeding die meer verzadigend is ertoe leiden dat er in totaal minder energie wordt opgenomen. Dat één enkel voedingsmiddel in die mate verzadigend kan werken dat het effectief een invloed heeft op de totale voedselinname, is zeer twijfelachtig. De resultaten van dit onderzoek tonen dit ook aan. Niettegenstaande de grote hoeveelheid champignons die dagelijks gegeten werd, zijn er geen verschillen in de hoeveelheid energie die opgenomen werd. Bovendien werd in deze studie het gewicht enkel bij aanvang van de studie bevraagd en weet men niet hoe dit evolueerde. Er kan dus helemaal niet besloten worden dat champignons helpen om te vermageren.

Conclusie

Champignons zijn een prima voedingsmiddel, maar geen superfood. Ze helpen niet om af te vallen, ook al eet je bijna een halve kilo per dag.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief