Cebam Verschenen op 26/09/2016

In het nieuws

Een bandje om je arm dat je aanmoedigt om te sporten en af te vallen mag dan een populair gadget zijn. Het werkt niet volgens een nieuwe Amerikaanse studie.

Factcheck

Mensen met overgewicht of obesitas die willen vermageren, hebben wel baat bij een goed vermageringsprogramma (dieet, oefenprogramma en mentale ondersteuning), terwijl een fitness-tracker, zo’n polsbandje dat je aanmoedigt te bewegen en gezonder te leven, alvast niet meer kilo’s doet verliezen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh rekruteerden 471 mensen tussen 18 en 35 jaar met overgewicht of zwaarlijvigheid (BMI tussen 25 en 40) voor een 2-jaar durende studie met als doel het effect van fitness-trackers te testen (1). Fitness-trackers zijn polsbandjes die je aanmoedigen om meer te bewegen. Alle deelnemers waren gemotiveerd om te vermageren en kregen gedurende de eerste 6 maanden een dieet, een oefenprogramma en ondersteuning. Na 6 maanden werden de deelnemers in 2 groepen verdeeld: de ene groep kreeg naast het vermageringsprogramma een fitness-tracker (van het merk Fit Core) dat het oefenprogramma ondersteunde en gepersonaliseerd advies geeft via een website. De andere groep ging gewoon verder met het klassieke vermageringsprogramma (controlegroep). Alle deelnemers werden na 12 en 18 maanden gecontacteerd en op 24 maanden werd het onderzoek afgesloten.

In beide groepen werd heel wat gewicht verloren: in de groep die de fitness-tracker gebruikte verloren de deelnemers gemiddeld 3,5 kg in 24 maanden en in de groep zonder het polsbandje gemiddeld 5,9 kg.

De onderzoekers besluiten dat dergelijke polsbandjes niets bijbrengen aan pogingen om te vermageren.

Bron

(1) Jakicic JM, Davis KK, Rogers RJ et al. Effect of Wearable Technology Combined With a Lifestyle Intervention on Long-term Weight Loss: The IDEA Randomized Clinical Trial. Published September 21 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Polsbandjes die stappen, hartslag en andere info meegeven, zoals aanmoedigen om recht te staan en rond te lopen bijvoorbeeld, zijn populair, maar mensen houden het vaak niet lang vol, dat bleek al uit eerder onderzoek. Ook in deze nieuwe studie haakten heel wat gebruikers vroegtijdig af.

In onze contreien is Fitbit een populaire fitness-tracker. Deze gadgets zijn goed bedoeld, maar mensen die willen vermageren, gaan niet meer kilo’s verliezen met zo’n polsbandje.

Dit was een goed uitgevoerde studie.

Conclusie

Mensen met overgewicht of obesitas die willen vermageren, hebben wel baat bij een goed vermageringsprogramma (dieet, oefenprogramma en mentale ondersteuning), terwijl een fitness-tracker, zo’n polsbandje dat je aanmoedigt te bewegen en gezonder te leven, alvast niet meer kilo’s doet verliezen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/09September/Pages/fitness-trackers-do-not-help-you-lose-weight.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief