Nina Van Den Broecke Verschenen op 11/12/2015

In het nieuws

Chilipeper remt onze eetlust en stimuleert de vetverbranding. Dat klinkt als muziek in de oren voor al wie graag een paar kilootjes verliest. Kan chilipeper helpen in de strijd tegen obesitas?

Factcheck

Chilipepers doen je iets minder eten en stimuleren in beperkte mate de vetverbranding. Of je daar merkbaar van vermagert, is twijfelachtig.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De laatste jaren zijn er verschillende onderzoeken gevoerd naar het gebruik van chilipepers in de behandeling van overgewicht en obesitas. Het onderzoek heeft zich toegespitst op het effect van capsaïcine, de werkzame stof in chilipepers, op ons energieverbruik, vetverbranding en eetlust.

Een meta-analyse van 20 interventiestudies bij 563 deelnemers heeft aangetoond dat capsaïcine het energieverbruik stimuleert (1). De toename van het energieverbruik was klein (ongeveer 50 kcal/dag) maar volgens de onderzoekers kan dit op lange termijn wel degelijk een verschil maken. Uit het onderzoek bleek verder dat de vetverbranding gestimuleerd werd, wat niet altijd gepaard ging met een daling van de BMI en vetmassa. Bij mensen met overgewicht is de kans op enig effect groter dan bij mensen met normaal gewicht. Een aantal studies uit de meta-analyse tonen ook dat mensen minder eten bij gebruik van chilipepers, tenzij ze gewoon zijn om regelmatig pikant te eten.

Bron

(1) Whiting, S. e.a. (2012). Capsaicinoids and capsinoids. A potential role for weight management? A systemic review of evidence. Appetite, 59, 341 – 348

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Capsaïcine, de actieve stof in chilipepers, heeft een invloed op zowel het energieverbruik als de vetverbranding, eetlust en energie-inname. Ander onderzoek bevestigt dat mensen iets minder eten wanneer ze chilipepers gebruiken: per maaltijd zouden er gemiddeld 75 kcal minder ingenomen worden, wat per dag een winst van ongeveer 225 kcal kan betekenen (2).

De effecten zijn echter klein en zullen niet leiden tot grote gewichtsverliezen. Op jaarbasis zou dagelijks gebruik van chilipepers theoretisch een gewichtsverlies van 2 à 3 kg kunnen veroorzaken. Het is echter niet duidelijk of dit effect ook op lange termijn blijft, omdat dit leek te verminderen voor wie regelmatig pikant eet. Bovendien kunnen we ons de vraag stellen of langdurig dagelijks gebruik van chilipeper bij de hoofdmaaltijden binnen onze cultuur haalbaar is. Evenmin is duidelijk hoeveel chilipepers je moet eten om de positieve effecten te ervaren (3).

In hoeverre de gemeten positieve effecten relevant zijn in de preventie en behandeling van overgewicht is onvoldoende onderzocht. Daarvoor was de duur van de meeste onderzoeken te kort. Om definitieve conclusies te kunnen trekken over het eten van chilipeper in de strijd tegen overgewicht en obesitas is er nood aan meer, uitgebreider en langduriger onderzoek bij mensen.

Conclusie

Chilipepers doen je iets minder eten en stimuleren in beperkte mate de vetverbranding. Of je daar merkbaar van vermagert, is twijfelachtig.

Referenties

(2) Whiting, S. e.a. (2014). Could capsaicinoids help to support weight management? A systemic review and meta-analysis of energy intake data. Appetite, 73, 183 – 188

(3) Surinder Kumar Sharma e.a. (2013). Mechanism and clinical uses of capsaicin. European journal of pharmacology, 720, 55 – 62

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief