Cebam Verschenen op 15/09/2016

In het nieuws

De elektronische sigaret, die sinds begin dit jaar in ons land legaal is, doet de slaagkansen van rokers om te stoppen met hun verslaving stijgen, zo blijkt uit Brits onderzoek.

Factcheck

Stoppen met roken is het beste wat je kan doen voor je gezondheid. Alles wat kan helpen om het aantal rokers te doen afnemen, is dan ook mooi meegenomen. Britse onderzoekers konden de e-sigaret in verband brengen met meer succesvolle rookstoppogingen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Bij ons is de e-sigaret nog maar toegelaten sinds januari 2016, maar in Groot-Brittannië wordt al jaren elektronisch ‘gedampt’ (bij gebruik van een e-sigaret vindt geen verbrandingsproces plaats en spreekt men van ‘dampen’). Momenteel zouden naar schatting 3 miljoen Britten elektronisch dampen. Onderzoekers wilden weten of de populariteit van e-sigaretten geleid heeft tot meer succesvolle rookstoppogingen. De studie is gebaseerd op interviews met 170.490 Britten. Tussen 2006 en 2015 werden ze om de drie maanden bevraagd over hun rookgewoonten, rookstoppogingen en hulpmiddelen die ze daartoe aanwendden (1). Daaruit berekenden de onderzoekers hoe vaak e-sigaretten gebruikt werden om te stoppen met roken en hoeveel mensen in een (kortstondige) rookstoppoging slaagden. Uit de berekeningen blijkt dat 23% van de ondervraagden het voorbije jaar gerookt hadden en dat het gebruik van e-sigaretten steeg van sporadisch gebruik in 2006 tot 21,3% gebruikers in 2015. Het gebruik van e-sigaretten bij mensen die een rookstoppoging ondernamen steeg scherp tot 35% in 2015. Het aantal succesvolle rookstoppogingen nam ook toe, van 10,6% in 2006 tot 18,6% in 2015. Naarmate meer mensen e-sigaretten dampten, nam het gebruik van andere vormen van nicotinesubstitutie af. De auteurs berekenden dat in 36% van de 2,6 miljoen rookstoppogingen e-sigaretten gebruikt werden. In absolute cijfers gaat het om 54.288 rookstoppogingen. Ervan uitgaande dat twee derde hervalt, schatte men dat 18.000 mensen per jaar dankzij de e-sigaret erin slagen om langdurig te stoppen met roken.

Bron

(1) Beard E, West R, Michie S, Brown J. Association between electronic cigarette use and changes in quit attempts, success of quit attempts, use of smoking cessation pharmacotherapy, and use of stop smoking services in England: time series analysis of population trends. BMJ. Published online September 13 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Toenemend gebruik van e-sigaretten leidt tot meer rookstoppogingen bij de Britten. Of deze e-sigaretten ook echt het verschil maken om succesvol te stoppen op termijn, kan deze studie niet bewijzen. Ook andere hulpmiddelen of coaches worden vaak ingezet en het is niet bekend welke middelen het grootste effect hebben.

Het is vandaag nog niet duidelijk of elektronisch dampen helemaal veilig is, maar het is wel zeker zo dat e-sigaretten gebruiken veel minder ongezond is dan tabak roken.

Betrouwbare informatie over de e-sigaret vind je hier: http://www.vigez.be/themas/tabak/e-sigaret?gclid=CP243Liqkc8CFUo6Gwod1u8FxA

Conclusie

Stoppen met roken is het beste wat je kan doen voor je gezondheid. Alles wat kan helpen om het aantal rokers te doen afnemen, is dan ook mooi meegenomen. Britse onderzoekers konden de e-sigaret in verband brengen met meer succesvolle rookstoppogingen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/09September/Pages/E-cigarettes-help-thousands-successfully-quit-smoking.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief