Patrick Mullie Verschenen op 26/02/2021

Bewering

Af en toe eens een cafeïneshot doet je stofwisseling op volle toeren draaien. Daardoor zal je lichaamsgewicht dalen. Onderzoek toont aan dat je vermagert van koffie. Klopt dit?

Factcheck

Cafeïne heeft maar een klein effect op je stofwisseling en als eetlustremmer. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je gewicht zal verliezen door koffie te drinken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers gingen na of regelmatig koffiedrinken een invloed had op het gewicht (1). Ze volgende een groep van 7.006 volwassenen 8 jaar lang op. Bij de start van de studie registreerden ze onder andere de hoeveel koffie de deelnemers dronken. Tijdens de opvolging keken ze naar het gewicht van de deelnemers en naar hoeveel mensen diabetes hadden. 

De koffiedrinkers onder de 60 kwamen 4,1 kg bij, de niet-koffiedrinkers 4,7 kg. Bij de 60-plussers was er geen verschil tussen de koffiedrinkers en niet-koffiedrinkers in hoeveel ze bijkwamen over de jaren. Het is opmerkelijk dat voor alle leeftijden het risico op diabetes daalde met 15% bij de koffiedrinkers.

De onderzoekers besluiten dat alleen jongere koffiedrinkers gewicht verliezen en dat het risico op diabetes door koffiedrinken enkel daalt wanneer het gewicht daalt.

Bron

1. Greenberg JA, Axen KV, Schnoll R, et al. Coffee, tea and diabetes: the role of weight loss and caffeine. Int J Obes (Lond). 2005 Sep;29(9):1121-9.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze hoogst eigenaardige studie toont vooral aan dat wie vermagert, minder risico’s loopt op diabetes. Dat is iets wat we al heel lang weten. Het risico op diabetes daalde met 65% in de groep die in de loop van de opvolging afviel. Gezonde eet- en leefgewoonten verminderen het risico op diabetes met gemiddeld 50% (2).

Deze studie toont nergens aan dat je vermagert van koffie: bij de deelnemers onder de 60 jaar was het verschil in gewicht tussen koffiedrinken en niet-koffiedrinken 600 gram op 8 jaar tijd. De groep die het meeste gewicht verloor, dronk 483 mg cafeïne per dag, tegen 439 mg voor de groep die minder of geen gewicht verloor. Het blijft moeilijk om te geloven dat 44 mg cafeïne extra per dag doet vermageren. Een kop koffie bevat 80 tot 100 mg cafeïne.

Een veel groter probleem in deze studie is dat 43% van de deelnemers onder de 60 jaar die gewicht verloren, rokers waren. Dit was 36% in de groep die geen of weinig gewicht verloor. Roken remt de eetlust, waardoor je gewicht lager blijft. Met dezelfde redenering als de onderzoekers van deze studie kun je stellen dat roken beschermt tegen diabetes…

Tot slot is deze studie bovendien een cohortstudie. Dat is een type waarnemend onderzoek dat verbanden kan vaststellen, maar geen oorzaak-gevolgverband kan aantonen.

Blijf gerust genieten van een kop koffie!

Conclusie

Cafeïne heeft maar een klein effect op je stofwisseling en als eetlustremmer. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je gewicht zal verliezen door koffie te drinken.

Referenties

2. https://www.diabetes.be/nl/preventie-en-sensibilisering/halt2diabetes/diabetes-type-2-voorkomen

Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief