Cebam Verschenen op 17/01/2017

In het nieuws

Rugpijn is dé kwaal van de 21ste eeuw; weinig mensen blijven gespaard. Yoga vermindert de pijn en verbetert de beweeglijkheid, zo blijkt een grote overzichtsstudie.

Factcheck

Yoga heeft een matig gunstig effect op chronische lagerugpijn. Het is vergelijkbaar met het effect van andere oefenprogramma’s voor de rug (vb. rugschool) en iets beter dan helemaal geen oefeningen doen of enkel pijnstillende medicatie slikken. Bewegen binnen de pijngrenzen houdt de rug soepel.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het effect van yoga bij lagerugpijn is al vaak onderzocht in goede en minder goede studies. Amerikaanse onderzoekers brachten alle goed uitgevoerde studies over yoga en chronische aspecifieke lagerugpijn bij elkaar in een overzichtsstudie (1). In totaal ging het om 12 studies met betrekking tot 1.080 volwassenen, waarbij yoga vergeleken werd met geen behandeling, een conservatieve behandeling (vooral medicijnen) en andere oefenprogramma’s. De effecten werden geëvalueerd na 4 weken, 3 maanden, 6 maanden en een jaar. Ze werden geëvalueerd aan de hand van vragenlijsten over de pijn, beweeglijkheid, werkonbekwaamheid en nevenwerkingen. Uit de resultaten blijkt dat er een licht verschil is in het voordeel van yoga in vergelijking met niet behandelen of pijnstillers innemen, en dit vanaf 3 maanden. Indien yoga vergeleken werd met andere rugoefeningen, zag men echter geen verschil meer. Yoga in combinatie met een ander oefenprogramma bleek ook niet beter dan het oefenprogramma alleen. Mensen die yoga of een andere rugvriendelijke beweegvorm beoefenden, rapporteerden iets meer nevenwerkingen.

De onderzoekers besluiten dat yoga, net als oefenprogramma’s voor mensen met rugpijn, de klachten verminderen in vergelijking met niets doen of medicatie nemen zonder oefenen.

Bron

(1) Wieland LS, Skoetz N, Pilkington K, et al. Yoga treatment for chronic non-specific low back pain. Cochrane Database of Systematic Reviews. Published online January 12 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gunstige effect van yoga op chronische lagerugpijn is beperkt en vergelijkbaar met andere oefenprogramma’s voor de rug. Het verschil met niets doen of enkel medicatie nemen is niet meetbaar, maar gebaseerd op enquêtes van deelnemers. Het zou dus kunnen gaan om een placebo-effect: mensen met rugpijn die yoga of andere oefenprogramma’s volgen, doen actief inspanningen om hun klacht te verbeteren. Dat op zich is vaak al voldoende om effectief minder pijn te voelen en minder last te hebben van bewegingsbeperking. Dat het belangrijk is om in beweging te blijven wanneer je last hebt van chronische lagerugpijn, staat ook in de patiëntenrichtlijn (https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/lage-rugpijn). Yoga is zeker een goede keuze.

Conclusie

Yoga heeft een matig gunstig effect op chronische lagerugpijn. Het is vergelijkbaar met het effect van andere oefenprogramma’s voor de rug (vb. rugschool) en iets beter dan helemaal geen oefeningen doen of enkel pijnstillende medicatie slikken. Bewegen binnen de pijngrenzen houdt de rug soepel.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/01January/Pages/Yoga-may-improve-lower-back-pain.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief