Patrick Mullie Verschenen op 28/11/2023

In het nieuws

Op sociale media gaan tienduizenden berichten rond die een dieet van vlees aanbevelen. Alleen al op TikTok halen de filmpjes 2 miljard views. Dit zogenoemde carnivore diet zou een wondermiddel zijn om snel te vermageren en spiermassa te kweken.

Factcheck

Dertig dagen alleen vlees eten, het zogenaamde carnivoor dieet, is een extreme vorm van carnivoor eetgedrag. Het is geen gezond eetpatroon, en bovendien is het slecht voor het milieu. Af en toe een stuk vlees kan zeker, zolang je er niet mee overdrijft.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De website VRTNWS die hierover een artikel postte, vermeldt ook dat de verkoop van vlees gestegen is sinds de populaire #carnivoredieet en afgeleiden (1). Jongeren blijken, volgens een voedingsdeskundige die het artikel citeert, meer over te schakelen op vlees, terwijl ze een aantal jaar geleden vegetarisch wilden eten (1). De filmpjes op social media stellen dat het vleesdieet gezond is.

In een overzichtsartikel beschreef een Amerikaanse onderzoekster enkele jaren geleden de voordelen van een carnivoor dieet (2). Daarvoor wordt vaak verwezen naar historische feiten:

  • Onder andere traditionele Mongoolse nomaden en Inuit leefden van een hoofdzakelijk carnivoor eetpatroon, zonder voedingsproblemen.
  • Honderd jaar geleden leefde de IJslandse poolreiziger Vilhjalmur Stefánsson (1879-1962) een jaar lang op een carnivoor voedingspatroon zonder vitaminegebrek te vertonen (3).

Volgens de wetenschapster bevat een carnivoor dieet alle ingrediënten die je lichaam nodig heeft, maar soms in lage concentraties. Zo moet je extra aandacht hebben voor calcium en vitamine C, dat beperkt aanwezig is in een vleesrijk voedingspatroon.

De onderzoekster besluit dat een carnivoor eetpatroon geen voedingstekorten veroorzaakt, maar dat het effect op lange termijn onbekend is.

Bron

(1) https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/10/09/vleeshype-op-sociale-media-doet-vooral-jongeren-meer-vlees-e...

    Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

    Een voedingspatroon dat hoofdzakelijk uit vlees bestaat, is niet alleen onaanvaardbaar op ecologisch vlak. Het wijkt ook volledig af van een gezond eetpatroon zoals aangegeven door het Vlaams Instituut Gezond Leven (3). Het leeuwendieet duurt echter maar 30 dagen: dat is erg kort om veel impact te hebben op je gezondheid.

    De Amerikaanse onderzoekster is niet objectief: ze schreef verschillende boeken over het carnivoor dieet en is stichter van CarnivoryCon, een jaarlijks congres waar vlees gepromoot wordt (4).

    Het argument dat Inuit gezond leefden met alleen vlees op het menu, klopt trouwens niet. Recent onderzoek toont aan dat de Inuit regelmatig zeewier aten, waarin veel vitamine C zit, en visgraten die vol calcium zitten (5). Bovendien stierven veel Inuit op jonge leeftijd.

    Vleeseters en vegetariërs hebben het regelmatig met elkaar aan de stok. Vleeseters promoten hun eetgewoonten, maar vegetariërs doen ook hun duit in het zakje. Vegetariërs proberen soms publicaties af te remmen die de relatie tussen vlees en kanker in twijfel trekken, omdat die boodschap niet past in hun ideologie (6). In afwachting kunnen we stellen dat vlees kan, maar dat je er beter niet mee overdrijft.

    Conclusie

    Dertig dagen alleen vlees eten, het zogenaamde carnivoor dieet, is een extreme vorm van carnivoor eetgedrag. Het is geen gezond eetpatroon, en bovendien is het slecht voor het milieu. Af en toe een stuk vlees kan zeker, zolang je er niet mee overdrijft.

    Referenties
    • (2) O'Hearn A. Can a carnivore diet provide all essential nutrients? Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2020 Oct;27(5):312-316.
    • (3) Edward Tolstoi. The effect of an exclusive meat diet lasting one year on the carbohydrate tolerance of two normal men. Journal of Biologicak Chemistry 1929; 83:3.
    • (4) https://www.gezondleven.be/themas/voeding
    • (5) The Boulder Carnivore Conference (carnivorycon.com)
    • (6) Mullie P, Deliens T, Clarys P. East-Greenland traditional nutrition: a reanalysis of the Høygaard et al. nutritional data (1936-1937). Br J Nutr. 2021 Dec 22:1-7.
    • (7) Rubin R. Backlash Over Meat Dietary Recommendations Raises Questions About Corporate Ties to Nutrition Scientists. JAMA. 2020 Feb 4;323(5):401-404.
    Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

    Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

    Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

    Nieuwsbrief

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief